Ko sve zarađuje od ovoga!?

Iako za nova vozila sa nula-nula kilometražom, bez obzira da li su to vozila prestižnih marki: "Mercedes", "BMW" ili "Audi", kupac je dužan da se podrvgne homologizaciji u Centru za automobile Kosova, koje je u vlasništvu braće Devolli iz Peći, prenosi list "Zëri".

Kupac nema nikakvih drugih ponuda na tržištu da bi odabrao cijenu ove usluge, te je prinuđen da ovaj proces izvrši u kompaniji koja ima monopol na tržištu Kosova.

Homologizaciju vrši kompanija "Eurolab", koja je povezana sa "Devolli Group", koja od 2009. godine drži tržište kao jedina kompanija za homologizaciju vozila na Kosovu, biznis koji vrijedi nekoliko miliona eura.

Kao kompanija bez konkurencije za homologizaciju, "Eurolab" je u prvoj godini rada, 2010. godine, izvršio preko 21.000 homologizacija, zaradivši preko 2 miliona eura.

Od tog vremena, ova privatna kompanija licencirana od strane države, Centra za automobile Kosova, nastavlja da povećava svoje dobitke sa porastom uvoza vozila na Kosovu.

300 miliona eura od uvezenih vozila

U Ministarstvu infrastrukture nisu željeli da govore o godišnjoj zaradi ove kompanije, kao što ni iz same kompanije "Eurolab" nisu prihvatili da odgovore. Do sada se zna da svako vozilo koje je uvezeno na Kosovu mora proći homologizaciju,  te za poslijednje dvije godine na Kosovu vrijednost uvezenih vozila dostiže 300 miliona eura.

Iako se kupi novi automobil, homologizacija je neophodna, što utiče na basnoslovne prihode i u isto vrijeme bez ikakve konkurencije.

Prema podacima Carine Kosova, tokom prošle godine (2012.) na Kosovu je uvezeno 1.175 novih automobila, dok je taksa koju građani plaćaju u "Eurolabu" za jedno vozilo kome se vrši homologizacija iznosi 125 eura, sa PDV-om.

Cijene homologizacije u regionu su u odnosu na Kosovo veoma jeftine. Za jedno novo vozilo uvezeno u Srbiji homologizacija iznosi 3.510 dinara ili oko 30 eura, ili 90 eura jeftinije nego homologizacija koja se vrši na Kosovu. U Makedoniji, u zavisnosti od vozila, iznos koji se treba izdvojiti za homologizaciju se kreće od 30 do 70 eura.