Došlo je do ‘nesporazuma’

Ni 24 časa nije prošlo a da kosovski zvaničnici nisu saopštili da je došlo do ‘nesporazuma’ kada su u pitanju posjete srpskih zvaničnika Kosovu tokom predizborne kampanje koja je počela u četvrtak. Savjetnik kosovskog premijera Bekim Çollaku kazao je da odluka o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije na snazi.

Vijest o zabrani je za RSE najprije potvrdila šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri u srijedu popodne, navodeći da je ministar pravde Hajredin Kuçi donio odluku o zabrani posjeta tokom izborne kampanje.
"Na osnovu informacija koje posjedujem, ministarstvo pravde je odlučilo da ne dozvoli posjete tokom perioda izborne kampanje. Na osnovu međunarodnih standarda, zna se da se izborna kampanja odvija unutar jedne zemlje i da nema potrebe da zvaničnici druge zemlje dolaze", kazala je Tahiri za RSE.
Potom su uslijedile reakcije iz Beograda – od izjava da je tako nešto u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, do onih da Beograd razmišlja o prekidu briselskog dijaloga sa Prištinom.
Beograd je o tome obavjestio i Brisel, da bi se potom za 7. oktobar već zakazala slijedeća runda dijaloga premijera Kosova i Srbije, koja inače nije bila planirana ranije.
U međuvremenu, ljudi bliski kosovskom premijeru ipak upozoravaju da je došlo do nesporazuma. Thaçijev savjetnik Bekim Çollaku izjavio je za Radio Slobodna Evropa da odluka o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije na snazi.
"Izgleda da je stvoren nesporazum. Takva odluka nije na snazi. Vlada Republike Kosova ima određene procedure za posjete visokih zvaničnika Vlade Srbije Kosovu koje će se i dalje sprovoditi. To podrazumijeva da će svaki zahtjev zvaničnika Srbije za posjetu Kosovu kosovski zvaničnici tretirati pojedinačno i da će, zavisno od okolnosti i situacije, dati relevantan odgovor", kazao je on.
I ministarka evropskih integracija Vlora Çitaku je na svom twitter nalogu objavila da je došlo do nesporazuma, te da nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo, te da je negativno odgovoreno samo srbijanskom premijeru.
Zamjenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi podvlači da nema ‘blanko zabrane’ i da ne postoji takva odluka za zvaničnike Srbije Kosovu. On dodaje da će svaki zahtjev za posjetu Kosovu biti proslijeđen Ministarstvu pravde, što je inače bila dosadašnja praksa.
"Zavisno od procjene bezbjednosne situacije i drugih elemenata koji se uvijek analiziraju, biće odgovoreno. Ali, ne postoji neka zabrana. Ipak, naravno da ne očekujemo da će državnici Srbije u bilo kojem smislu praviti bilo koje političke ili partijske govore na teritoriji susjedne države. Kao što ne vjerujem da ni Srbija ne bi dopustila bilo kojim zvaničnicima susjednih zemalja da dođu u Srbiju i održe partijske ili predizborne govore", kaže Selimi za RSE.
On podvlači da neće biti dopušteno da bilo ko od službenika Vlade Srbije učestvuje u partijskim događanjima na Kosovu.