Nakon sastanka u Briselu

Premijer Hashim Thaçi rekao je jutros da je "suštinski ostvaren dobar napredak" na njegovom sastanku s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.

Thaçi je rekao da se nada da će "primjenom aprilskog sporazuma obje strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju".
On je, poslije petočasovnog sastanka s Dačićem i s visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton, koji je ocjenio kao "veoma konstruktivan", istakao da je razmotreno "održavanje lokalnih izbora na jesen, na kojima će moći da učestvuju i građani sjevera Kosova". 
"Razmotrili smo pojedinosti organizacije tih izbora i posredničku ulogu koju u njima treba da ima Organizacija za bezbjednosti i saradnju u Evropi (OEBS)", dodao je premijer. 
Razgovori su, po njegovim riječima, "obuhvatili i policiju, i skoro imenovanje regionalnog komandira policije na sjeveru Kosova, u skladu s kosovskim zakonoma i standardima". 
"Ostvarili smo napredak o pitanju amnestije, ali su dvojica ministara pravde (Kosova i Srbije), sa svojim timovima, nastavila noćas raspravu s ciljem da se dođe do rješenja ovog pitanja", rekao je Thaçi novinarima. 
Istakao je da je "suštinski ostvaren dobar napredak u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije, a dogovorili smo se da se slijedeći sastanak održi 8. jula". 
"Nadam se da će, primjenom aprilskog sporazuma, obje strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju", rekao je Thaçi. 
On je dodao da će na idućem sastanku biti riječi o telekomunikacijama, a u međuvremenu radne grupe će nastaviti da tehnički rade na usaglašavanju tog pitanja.