Novi izvještaj američkog State Departmenta

Kosovo je dobilo ocjenu "Tier 2" u novom izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima. Na ovom nivou su uključene države u kojima "vlada ne ispunjava minimalne standarde 'Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima', ali čine velike napore da ispune te standarde".

Iz zemalja regiona samo Makedonija se nalazi na prvom nivou, u kojem se navodi da vlade zadovoljavaju minimalne standarde zaštite ovih žrtava. Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina su na istom nivou sa Kosovom. Albanija je jedina zemlja koja dr nalazi nivo ispod.

Novi izvještaj američkog State Departmenta objavljen je sinoć oko 22:00 časova američki sekretar vanjskih poslova John Kerry, u pratnji aktivista i zvaničnika zemalja koje su postigle osjetan uspjeh u borbi protiv trgovine ljudima. Među onima koje je pohvalila američka vlada bila je i Katrin Gluić, glavni inspektor Kancelarije Nacionalne policije Hrvatske.

Sekretar Kerry je rekao pred novinarima da izvještaj nije objavljen od strane američke države "iako mi mislimo da smo bolji od drugih ili da mi jednostavno želimo da ukažemo prstom protiv drugih. Nego zato što ova zemlja radi na suzbijanju roblja. Ne zaboravimo da smo mi zemlja koja je nekada dozvolila uvođenje ropstva u Ustavu SAD-a protiv kojeg smo se borili i uspjeli izbaciti".

Kosovo je izvor i odredišna zemlja za žene i djecu koji su predmet seksualne trgovine ljudima i prisilnog rada. Ovo je ocjena koja je data Kosovu u novom izvještaju američkog State Departmenta trgovine ljudima. Većina žena se trguje iz Moldavije, Slovačke, Albanije, Srbije i Poljske koje prema izvještaju su prisiljene na prostituciju na Kosovu.

A djeca sa Kosova i susjednih zemalja prisiljena su da prosjače. Izvještaj State Departmenta također ističe da su trafikanti prisiljavaju i građane Kosova na prostituciju i prisilni rad po cijeloj Evropi.

Ipak nije sve tako crno u ovom izvještaju za Kosovo, pošto američki State Department pozdravlja usvajanje novog Krivičnog zakona koji je povećao kazne za trgovce ljudima.

Među preporukama za Kosovo, u izvještaju se navodi da zemlja treba ojačati napore na hvatanju, kažnjavanju trgovaca koji prisilijavaju ljude na prostituciju i prisilni rad. Vlada također treba osuditi službenika koji učestvuju u tim zločinima i promovirati obuku sudija i tužilaca.