Saradnja kosovskih i turskih privrednika

Proteklih dana je u Turskoj, u Eskišehiru, održan "Bussines Forum" na kojem je učestvovalo preko 250 privrednika sa Balkana i šire. Domaćin susreta je bio Harun Karacan, predsjednik Privredne Komore Turske u Eskišehiru.

Ovom forumu je prisustvovao i Hamzi  Balje, nezavisni zastupnik, ujedno predvodnik kosovske privredne delegacije, zatim Cuney Ustaibo, zamjenik ministra trgovine i industrije Republike Kosova.

Hamza Balje kao jedan od uvodničara, održao je predavanje posvećeno privrednim ulaganjima na Kosovu, sa posebnim akcentom na ekonomski uticaj Turske i međuregionalnoj saradnji sa privrednicima ove zemlje.

On se osvrnuo i na neka eventualna ulaganja u Gori i Župi. Turski privrednici su, među ostalim, pokazali veliko interesiranje na forumu u pogledu ulaganja u ovim sredinama, pa su tim povodom vođeni i odvojeni razgovori sa potencijalnim investitorima.

Među privrednicima iz Turske, bilo je onih koji su posebno bili zainteresirani za ulaganja u poljoprivredne djelatnosti na području Gore.

“Sastanci su bili konstruktivni tako da sam zainteresiranim privrednicima predočio komparativne prednosti šar-planinskog područja, Gore i Župe, posebno mogućnostima za razvoj stočarstva, proizvodnji mlijeka, mlječnih proizvoda, zatim mesne industrije”, naglasio je Balje, napominjući da će u narednom periodu jedan od najvećih izazova biti administrativna decentralizacija Gore i Župe.

“Istakli smo i zatražili od uticajnih ljudi iz Turske da pomognu dalji proces decentralizacije na Kosovu, sa krajnim ciljem formiranja opština u Gori i Župi. Prema našim analizama, rješavanje ovog problema direktno bi uticalo na bi utica odstranjivanje jedne od većih prepreka  za slobodno ulaganje, ali i spremnost stanovnika  da se aktivno uključe.

Predstavnici kosovskih institucija, dobili su čvrsta uvjeravanja od zvanicnika Privredne Komore Turske, da će iskoristiti svoj uticaj i da će se zauzeti da pomognu u procesu decentralizacije.

Po okončanju ovog biznis-foruma organizirane su posjete u dvadesetak fabrika u Eskišehiru, počev od drvne i prehrambene industrije, fabrika za preradu mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, konditorije, fabrike za preradu i pakovanje kuhinjske soli te fabrika za prpizvodnju mehanizacije.

Forum je zaključen uzajamnim potpisivanjem memoranduma o saradnji među potencijalnim partnerima iz Turske i Kosova.

Usljedio je i susret sa studentima iz okoline Prizrena i Gore koji studiraju na univerzitetu u Eskisehiru, ali i ostalim gradovima.

“Pored iznošenje svakodnevnih problema studiranja, naši studenti su pokazali veliko interesiranje za stvaranje povoljnijih uslova oko upisa na fakultetima u Turskoj, uzimajući u obzir privrednu ekspanziju Turske, kao jedne od vodećih provreda u svijetu.

Kraj ove posjete Turskoj i  njenim privrednicima, kosovska delegacija je iskoristila i kontaktima sa iseljenicima sa naših prostora, posebno sa muhadžirima iz Restelice, Broda, Vraništa i prizrenske Župe.