Agencija protiv korupcije objavila godišnji izvještaj

Agencija protiv korupcije je danas objavila godišnji izvještaj koji obuhvata period od januara do decembra 2012. godine.

Mehanizmi koji imaju misiju borbe protiv korupcije tokom prošle godine nisu pokazali rezultate. Ipak bilo je nekih rezultata u suzbijanju korupcije i pravni temelj je značajno ojačao u borbu protiv korupcije, rekao je šef Ahencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni.

Šef Antikorupcijske agencije, Hasan Preteni, tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja izjavio je da je uvedeno pravilo na polju izjava imovine.

U međuvremenu, prema riječima Pretenija Agencija je u 2012. godini je iznašla bazu za istragu 164 predmeta  od kojih 80 je bio iz 2011. godine. Prema njegovim riječima, kroz preliminarne istrage je prošlo 244 predmeta od koji je 52 rezultiralo kaznenim prijavama.

U izvještaju Agencija stoji da je od 300 dužnosnika, koji su na visokim pozicijama a koji daju izjave o svojoj imovini od 2008. godine, 38 dužnosnika ne opravdavaju prihode koje su prijavili, 9 slučajeva od 2008. do 2012. godine, navode bogatstvo koje prelazi milione.

U podnesenim kaznenim prijavama, u 21 slučaj napadajus e zvaničnici Vlade, 18 službenika lokalnih vlasti i 13 slučajve ostalih nezavisnoh institucija.

Najveći broj, ukupno 46, predstavljaju djela zloupotrebe službenog položaja. Djela zbog koji se napadaju dužnosnici domaćih institucija su pronevjere tokom obavljanja službene dužnosti, primanje i davanje mita, veze sa štetnim ugovorima i dr.

"Među 159 dužnosnika protiv kojih su podignute kaznene prijave ima rukovodioca u centralnim i lokalnim institucijama, kao i diplomatskih predstavnika", rekao je Preteni.