Članstvo u Savjet Evrope

Njemački poslanik Thomas Hacker smatra da, uprkos činjenici da Komitet ministara Savjeta Evrope nije bio spreman da Kosovo uvrsti na dnevni red 17. maja, postoji mogućnost da Kosovo uskoro postane član vodeće organizacije za ljudska prava, ako ispuni zahtjeve međunarodnih saveznika, piše Albanian post.

"I dalje radimo na tome da Kosovo postane članica Savjeta Evrope. Smatramo da Kosovo pripada Savjetu Evrope i da treba da se pridruži što prije. Nade ima, možda će trebati vremena, ali Kosovo uskoro može da postane dio Savjeta Evrope", naglasio je njemački poslanik Slobodne demokratske partije.

Hacker je istakao da premijer Kosova Albin Kurti mora da da sve od sebe da ispuni obaveze, posebno u vezi sa Zajednicom srpskih oština. Takođe, dodao je da Srbija, lobirajući protiv Kosova u Savjetu Evrope, grubo krši postignute sporazume o normalizaciji odnosa.

"Ohridski sporazum kaže da nijedna strana ne treba da sprečava drugu da se pridruži međunarodnim organizacijama. S druge strane, takođe smo videli da Kosovo nije uvijek spremno da smanji tenzije u sjevernom dijelu. Na primjer, bio je kratak tranzicioni period kada je riječ o dinaru i to se moglo izbeći", naveo je Thomas Hacker.

Izvor: Kosovo online/Albanian post