Privreda na koljenima

Kosovo čeka izvještaj visokog predstavnika EU Josepa Borrella o koracima koje je preduzelo u ispunjavanju obaveza za ukidanje mjera. Dok Pokret Samoopredjeljenje, očekuje pozitivnu preporuku u Borrellovom izvještaju za ukidanje mjera, opozicija je skeptična, a Privredna komora Kosova procjenjuje da je kaznenim merama EU Kosovu pričinjena šteta od oko 300 miliona eura, prenosi RTV 21.

EU je uvela kaznene mjere Kosovu u junu prošle godine nakon porasta tenzija na sjeveru, a do sada je, prema procjeni Privredne komore Kosova, kako je rekao predsjednik Lulzim Rafuna, Kosovo oštećeno za oko 300 miliona eura.

"Šteta na dva načina po pitanju imidža Kosova i materijalnih projekata koje nismo imali prilike da dobijemo kao kapitalne, cifre su oko 300 miliona dok se ne objave. Nadam se da će biti uklonjene jer bi njihov nastavak bila najgora vijest za privredu i strane investicije na Kosovu", rekao je Rafuna.

Iz Pokreta Samoopredjeljenje kažu da je vrijeme da EU bude jasna da kaznene mjere protiv Kosova treba da budu uklonjene.

"Očekivanja su da će mjere bti ukinute. Mjere su bile neprikladne i nerazumne. EU mora da uvede mjere za nepoštovanje dogovora i nekonstruktivnosti u dijalogu Srbiji. Institucije daju sve od sebe da prošire legalitet u sjevernom dijelu, zvaničnici EU bi trebalo da budu zadovoljni ovakvom posvećenošću vlade, a ne da izazivaju zabrinutost", kažu iz Samoopredjeljenja.

U Alijansi za budućnost Kosova izražavaju skepticizam prema odluci EU da ukine mjere protiv Kosova. Navode da ako mjere ne budu ukinute, glavna krivica leži na Vladi Kosova.

"Pa, ako vidimo postupke vlasti, ne očekujem ništa pozitivno. Onda ovoj vlasti ne preostaje ništa drugo nego da podnese ostavku i ide na izbore", rečeno je iz Alijanse.

Borrellov izvještaj je nezvanično trebalo da bude objavljen u utorak ove nedjelje, ali se to nije dogodilo. Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je ranije da je dostavljanje izvještaja odloženo na zahtjev nekih zemalja članica, dodajući da se u njemu preporučuje ukidanje mjera za Kosovo.

Izvor: Kosovo online/RTV 21