U svijetu punom raznovrsnih i šarenih zastava, jedna se ističe svojom dugovječnošću i historijskim značajem. Radi se o zastavi Danske, poznatoj kao Dannebrog, koja nosi titulu najstarije nacionalne zastave na svijetu.

Prema legendi, Dannebrog se prvi put pojavio na današnji dan, 15. juna 1219. godine tokom bitke kod Lyndanissea u današnjoj Estoniji. Prema legendi, zastava je pala s neba kao znak podrške danskim vojnicima koji su se borili protiv estonskih pagana.

Već su bili gotovo svladani kad je danskom kralju Valdemaru II. pala u ruke, navodno s neba, crvena zastava s bijelim križem. On ju je zavitlao i poveo Dance u napad. Pobijedili su Estonce i zavladali tim krajem. Na mjestu bitke sagradili su dvorac.

Današnji glavni grad Estonije Tallinn dobio je ime upravo po tom dvorcu. Naime, ime Tallinn dolazi od riječi Taani-linn, što znači danski dvorac. Od te pobjede zastava Dannebrog postala je službenom zastavom danskih kraljeva i danske države. Kralj Valdemar II. dobio je nadimak Pobjednik.

Dannebrog se sastoji od bijelog skandinavskog križa na crvenoj podlozi. Križ simbolizira kršćanstvo, a crvena boja se često povezuje s hrabrošću i žrtvom. Ovaj jednostavan, ali moćan dizajn inspirirao je mnoge druge nordijske zemlje pri stvaranju vlastitih zastava.


Zastava je stoljećima simbol Danske

Iako je legenda o Dannebrog-u romantična i herojska, historijski zapisi potvrđuju da se zastava koristi već stoljećima. Najstariji pisani zapis o Dannebrog-u potiče iz 14. stoljeća, a zastava se i danas ponosno vijori diljem Danske, posebno na Dan Dannebroga, 15. juna, kada se obilježava njezin "rođendan".

U danskoj kulturi postoji do danas običaj da se ne smije dopustiti da Dannebrog dotakne zemlju, i to zato jer je zastava pala s neba. Isto tako, postoji praznovjerje da se smije isticati samo tokom dana, a nikako tokom noći.