ISPROBAJTE I VI

Problemi sa spavanjem nisu rijetki. Loš san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i bolesti srca. Ipak, postoje tehnike s pomoću kojih možete "prevariti" svoje tijelo da brže zaspite.

Ljekar Scott Walter je na svom TikTok profilu objavio videosnimak u kojem je otkrio kako možete brže zaspati kada vam misli ne daju mira.

"Ja sam ljekar i ponekad imam problema sa spavanjem pa ću vam reći nešto o metodi koja mi je olakšala sve", započeo je Walter.

Dodaje da njegov trik ne uključuje nešto poput uzimanja melatonina, umjetne verzije hormona koji izaziva pospanost, ili drugih suplemenata. To također ne uključuje odlazak pod vruć tuš prije spavanja ili čitanje.

On je predložio jednostavnu mentalnu vježbu poznatu kao kognitivno miješanje. U pitanju je metoda koja pomaže da se preurede ili organiziraju misli. Cilj je da se vaš um odupre od svjesnih obrazaca misli koji vam otežavaju da zaspite, a postoji nekoliko načina da to učinite.

"Mislim na nasumične riječi objekata koji nemaju nikakve veze jedni s drugima, na primjer krava, list, sendvič. Ponavljajte ih u mislima dok ne zaspite", savjetovao je.

Walter tvrdi da ova tehnika funkcionira jer ne samo da ometa vaš mozak, već i simulira mikrosnove koje doživljavamo kada utonemo u san. Dakle, kada ovo započnete, signalizirate svom mozgu da je "sigurno" da zaspite.