Poznavaoci političkih prilika kritikovali su premijera Kosova Albina Kurtija i premijera Albanije Edija Ramu zbog pristupa koji su pokazali jedni prema drugima tokom posljednje Ramine posjete, navodeći da je njihov protagonizam neoprostiv, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Syla rekao je da je očigledan protagonizam dvojice premijera neoprostiv. On je takođe istakao da je neprihvatljivo neučestvovanje Rame na obilježavaju dana Prizrenske lige.

„Premijer Edi Rama bio je na Kosovu 10. juna, što je simbolično, osim perioda kada je Kosovo oslobođeno, 25. godišnjica oslobođenja je i obilježavanje dana Prizrenske lige. Prizrenska liga ujedinila je sve Albance koji su tada uticali na važne pozicije svih Albanaca širom albanskih zemalja. Tog dana za mene je to neprihvatljivo i ne želim da krivim samo jednog ili drugog premijera, ali dok je bio na Kosovu, domaćin je naš premijer Albin Kurti“, rekao je on.

Syla je kritikovao Kurtija što se nije sastao sa bivšim albanskim premijerom u Sjevernoj Makedoniji Talatom Xhaferijem.

„Mi smo u periodu kada Albanci nikada nisu bili politički zastupljeniji svuda na Balkanu. Ovdje mislim na dojučerašnjeg premijera Sjeverne Makedonije, Talata Xhaferija, i kako je moguće objasniti da gospodin Xhaferi nikada nije primljen kao premijer od strane našeg premijera Albina Kurtija. Svako može da ima probleme, nezadovoljstva, nesuglasice, različita uvjerenja, ali je neprihvatljivo da sve to gađenje u javnosti ispoljava premijer koji je do juče u svom programu imao i ideje za ujedinjenje Albanaca. Ne znam u nekoj drugoj situaciji da su Kosovo i njegova vlada imali agresivniji i neprihvatljiviji pristup prema svojim kolegama. Naši odnosi kao Kosova nisu u skladu sa albanskim faktorom u regionu, niti sa faktorima odlučivanja u EU, a da ne govorimo o našem glavnom savezniku SAD, koji su kontinuirano kritikovali pristup Vlade Kosova“, rekao je on.

Politički analitičar Arton Muhaxhiri rekao je da ovo nije prvi put da se Kurti ne sastaje sa albanskim premijerom, ali da je, prema njegovim riječima, ovo velika greška koju Kurti kontinuirano pravi.

„Da premijeri nemaju dobre međusobne odnose, to nije dobar odraz ni za međunarodne ljude koji su nam pomogli, ni za same građane dvije zemlje, jer dva premijera odbijaju da se sastanu, kao kada gost dolazi u tvoju kuću, a ti ga ne dočekaš“, istakao je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online