IZAZVAO LUDNICU

Dvije stotine hiljada Škotlanđana stiglo je ove sedmice na Evropsko prvenstvo, gdje se njihova reprezentacija takmiči u grupi A te joj daju ogromnu podršku na ovom takmičenju.

Škotska je sinoć na otvaranju prvenstva poražena od Njemačke s ubjedljivih 5:1, što je zasigurno u nekoj mjeri pokvarilo raspoloženje navijača koji su s Ostrva doputovali u Njemačku.

O sjajnom raspoloženju navijača Škotske prije utakmice najbolje govori jedan snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se u metrou vidi navijač Škotske kako rekreira scenu iz legendarnog Mel Gibsonovog filma "Hrabro srce", u kojem Gibson tumači i glavnu ulogu - Williama Wallacea.

"Trči i živjet ćeš - barem neko vrijeme. I umirući u svojim krevetima mnogo godina od sada, biste li bili spremni mijenjati sve dane od ovog dana do onog za jednu priliku, samo jednu priliku da se vratite ovamo i kažete našim neprijateljima da nam mogu oduzeti živote, ali nikada neće uzeti našu slobodu!", originalni je tekst govora lika Williama Wallacea u kultnom filmu.

Upravo taj tekst Wallacea (Gibsona) "skida" ovaj navijač Škotske, a snimak je oduševio navijače na društvenim mrežama.

Film "Hrabro srce" snimljen je 1995. godine, a govori o Williamu Wallaceu, škotskom ratniku iz 13. vijeka koji se, suprotstavljajući se engleskom kralju Edvardu I, bori za nezavisnost Škotske.

Podsjećamo, Škotska je sinoć pružila katastrofalno blijedu partiju protiv Njemačke i teško je poražena s 5:1, a u narednom kolu će igrati protiv Švicarske. Taj meč je na rasporedu u srijedu od 21 sat.