SAVJET PSIHOTERAPEUTA

Natjerati dijete da vas sluša može biti teško, a kada jednostavno ne popuštaju, roditelji najčešće posežu za kaznama poput oduzimanja telefona ili drugih uređaja. Međutim, da li ove kazne koje se koriste u praksi zaista funkcionišu?

Dječija terapeutkinja Catherine Knibbs otkriva najčešću grešku koju roditelji čine kada pokušavaju disciplinirati svoju djecu i šta bi umjesto toga trebali učiniti.

Ako djeca umjesto da rade na svojoj zadaći ili drugim obavezama igraju videoigre, možda ćete osjetiti potrebu da im oduzmete igrice ili telefone kao kaznu.

Prema Institutu Child Mind Institute "oduzimanje telefona tinejdžeru možda nije efikasan oblik kazne". Kada im oduzmu telefon roditelji se miješaju u njihov društveni život. Time namjerno stvaraju razdor između njih i djeteta.

Dijete se uznemiri jer ne može razgovarati sa svojim prijateljima i tada se počinju hladnije ponašati prema roditeljima. Čak i oduzimanje videoigara ima isti efekat.

Na kraju, videoigre se mogu koristiti da pomognu vašem djetetu da se opusti i poveže sa školskim prijateljima.

"Najbolje što možete učiniti je razgovarati s njima", kaže Knibbs, "Pokušajte da shvatite njihovu tačku gledišta".

Nakon toga preispitajte njihov misaoni proces: "Kroz ovu liniju ispitivanja možete bolje razumjeti koje su njihove motivacije", kaže Knibbs. Na taj način možete ih bolje ohrabriti da rade svoje zadatke.

Iako dugotrajan, ovaj pristup će pomoći vašem djetetu da upravlja samomotivacijom, a ne kaznom. I morate razmotriti koji će pristup dugoročno koristiti vašoj djeci i pomoći im da ostanu dosljedni.