INTERNET IH ISMIJAVA

Visoki dužnosnik njujorške policije ismijavan je na internetu nakon što je ukazao na "knjigu o terorizmu" kao dokaz "vanjskih agitatora" na demonstracijama Univerziteta Columbia protiv rata u Gazi.

Zamjenik komesara NYPD-a Kaz Daughtry rekao je Newsmaxu u petak da su vlasti pronašle "knjigu o terorizmu" iz Hamilton Halla na Columbiji. Pokazujući knjigu u kameru, rekao je: "Postoji neko — platio ili ne platio — ali radikalizira naše studente."

Daughtry je držao knjigu pod naslovom "Terorizam: Vrlo kratak uvod", koju je napisao poznati britanski historičar Charles Townshend.

"Neko stoji iza ovoga", rekao je Daughtry, prije nego što je dodao da policija istražuje "majstora iza scene".

Ovo nije prvi put da se hvali takvim tvrdnjama, sugeriršući da je vanjska sila odgovorna za "radikalizaciju" studentskih demonstranata.

"Olovke, knjige, laptopi, to su alati studenata i ono što očekujete da ćete pronaći na univerzitetskom kampusu", napisao je na svom X računu. Istaknuo je da je policija također pronašla kacige, čekiće, naočale, užad i plinske maske s mjesta događaja.

“Ovo nisu alati studenata koji prosvjeduju, ovo su alati agitatora, ljudi koji su radili na nečemu podlom”, napisao je.

Internet se brzo pobunio s objašnjenjem "vanjskih agitatora", ismijavajući službenika NYPD-a.

Timothy Kaldes, zamjenik direktora Tahrir instituta za bliskoistočnu politiku, objavio je na X: “Kad bi @NYPDDaughtry vidio knjige dodijeljene u IR & MidEast Studies, glava bi mu eksplodirala. Naravno da su nam dodijeljene takve knjige.”

“Što mislite kako osposobiti stručnjake za rad na ovim pitanjima? Niko u NYPD nema knjige o terorizmu? Svi samo učite 'Umri muški'?" on je dodao.

Jedan X korisnik je to jasno rekao: “Pronašli ste akademsku knjigu koju je napisao poznati historičar u univerzitetskom kampusu? Oh užas. Pokušajte ponovo.”

“Našao si udžbenik? na kampusu?! Zašto bi učenici imali udžbenik??” sarkastično je napisao drugi.

Politički komentator Keith Olbermann naglas se zapitao: "Jeste li i vi pronašli 'Policing For Dummies'?"

"Dakle, @NYPDDaughtry je izvršio raciju na univerzitet i vratio se s knjigom, zatim nekoliko puta napuhao naslovnicu u odnosu na izvornu veličinu, zalijepio je na hrpu praznih stranica i predstavlja dobro poznatu uvodnu knjigu cijenjenog naučnuka, koju je objavio Oxford University Press kao priručnik o terorizmu", napisao je profesor na Univerzitetu u Utrechtu.

Komentari Daughtryja ponavljaju izjave gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa.

"Nakon razgovora s Columbijom tokom cijele sedmice, na njihov zahtjev i njihovu potvrdu da su vanjski agitatori na njihovoj teritoriji... otišli smo i izveli operaciju", kazao je Adams.

Iako je gradonačelnik priznao da je terminologija "vanjski agitator" korištena tokom pokreta za građanska prava 1960-ih kako bi se delegitimizirali prosvjednici, rekao je: "Ali ovu policijsku upravu ne može uhvatiti zapadna politički korektna terminologija, moramo biti uhvaćeni u javnoj sigurnosti .”

Samo na Columbiji uhapšeno je na stotine studenata. NYPD se obračunao s drugim školama širom grada, uhitivši studente Parsonsa, NYU i City College of New York tokom posljednjih nekoliko dana.