Normalizacija

Direktor Instituta "Musine Kokallari" Belgzim Kamberi kaže da je pritisak za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa, prije članstva u Savjetu Evrope, očekivan i dodaje da je Srbija nemoćna da zaustavi članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji ukoliko Njemačka i Francuska hoće da Kosovo postane član, prenosi Koha.

Kamberi navodi da osim zemalja Evropske unije koje vrše pritisak pre članstva u Savjetu Evrope, postoji i pritisak iz Sjedinjenih Američkih Država i dodaje da proces članstva Kosova u Savjetu Evrope ne može biti običan kao članstvo drugih zemalja u regionu.

"Tri glavna šefa države potpisala su zajedničko pismo u kojem obećavaju da će implementirati osnovni sporazum i uspostaviti Zajednicu. Vidjeće se da li je Kurti spreman da nacrt evropskog statuta pošalje Ustavnom sudu. Iz izjava koje daju politički eksponenti vlasti, vidi se da nema naznaka da će taj nacrt statuta biti upućen Ustavnom sudu. Srbija je nemoćna da zaustavi članstvo Kosova u Savjetu Evrope ako to žele Njemačka i Francuska", rekao je.

Kamberi je naveo da nije nemoguće da premijer Albin Kurti ne pošalje nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu.

Kako kaže, ako njemačka i francuska vlada nisu voljne da odlože članstvo Kosova u Savjetu Evrope, jasno je da tu odluku ne može doneti Savjet ministara.

Prema njegovim riječima, svi procesi članstva u evroatlantskim strukturama imali su političke kriterijume i uslove.

"To su uvijek bili politički uslovljeni procesi. Ovde se bavimo sprovođenjem francusko-njemačkog plana. Zato je u Berlinu i Parizu veoma važno da ovaj plan ne propadne. Kao što se vidi, ove dvije vlade ne traže od zvaničnog Beograda, već vrše pritisak na Kosovo da izrazi spremnost za sprovođenje plana", rekao je.

Kamberi je rekao da ako nacrt statuta Zajednice ne bude upućen Ustavnom sudu, to može koštati Kosovo članstva u Savjetu Evrope.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova bi u tom slučaju ostala kriva za nesprovođenje plana.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore