Referendum

'Sasvim očekivano' – predsednik SO Sjeverna Mitrovica kroz dvije riječi opisao je ishod jučerašnjeg referenduma, uz podsjećanje na poziv Srpske liste upućen Srbima da bojkotuju proces glasanja za smenu gradonačelnika opština na sjeveru.

"Mislim da su izgubili jednu veliku mogućnost s obzirom na to da im je administrativnim uputstvom omogućeno da izađu, iskoriste svoje pravo i da razrješe gradonačelnike, kao što je predviđeno. Oni to pravo nisu iskoristili nakon poziva Srpske liste“, poručio je Nedžad Ugljanin.

Kaže da ova stranka ima veliki uticaj na srpsku zajednicu.

"S obzirom na to da je veliki politički uticaj na samu zajednicu, vidi se neizlaznost građana, prevashodno iz srpske zajednice, koja treba preuzeti obaveze s obzirom da im zakon o lokalnoj samoupravi omogućava da se kao većinska zajednica brinu o svojim građanima i građanima iz nevećinskih zajednica, a oni to pravo nisu iskoristili“, kazao je.

On podsjeća na to da su Srbi započeli proces smjene gradonačelnika, odnosno prikupljanje potpisa u vidu peticije, čime je otvorena mogućnost za organizovanje referenduma.

"Mislim da su veoma uspješno završili obavezu prikupljanja 20 odsto potpisa birača“, naveo je Ugljanin.

Dodaje da je postojala zainteresovanost, ali i garancije međunarodne zajednice – da će se proces smjene uspješno završiti.

"Nije se završio, na žalost, po srpsku zajednicu prevashodno, koja bi trebalo preuzeti odgovornost i brigu o svim zajednicama u Sjevernoj Mitrovici“, navodi.

Ugljanin konstatuje da se sada samo dalje produbljuju političke krize.

"Sigurno da će Srpska lista morati da izađe argumentovano sa trenutnim stanjem na Severu. Mi shvatamo situaciju – da su u okviru dijaloga i upotreba dinara, situacija sa aspekta bezbednosti i sigurnost, neformiranje ZSO, to će biti od jedan argumenata odbrane Srpske liste“, navodi.

Na samom kraju zaključuje da je Srpska lista "napravila jednu veliku grešku neizlaskom“, ali i kaže da bi ova stranka trebalo da snosi odgovornost.

"Mislim da ne treba samo oni da snose krivicu već i međunarodna zajednica koja je veoma aktivno učestvovala u ovom procesu“, naveo je Ugljanin.