Samo diplomatija

Brigadni general i zamjenik komandanta Kfora Federiko Bernaka poručio je da ne može biti vojnog rješenja za probleme između Kosova i Srbije, već se oni mogu riješiti samo diplomatijom i dijalogom, prenosi Albanian post.

"Samo diplomatijom i dijalogom koji vodi Evropska unija problemi se mogu riješiti zauvijek", podvukao je italijanski general i dodao da to ne znači da Kfor ne drži oči otvorene sve vreme na svakom ćošku Kosova.

On je dodao i da ako neko želi da se "petlja sa članovima Kfora, moraće da se obračuna sa čitavom najmoćnijom vojnom organizacijom na svijetu", podsjećajući na, kako kaže, napad srpskih demonstranata u maju prošle godine u Zvečanu kada je na desetine vojnika Kfora teško povređeno.

Bernaka je, između ostalog, naglasio da je rat u Ukrajini izazvao ozbiljne bezbjednosne prijetnje na Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, takođe pogoršavajući situaciju kroz promociju lažnih vijesti i stvaranje društvenog i političkog vakuuma koji se može iskoristiti za iracionalne ili emocionalne faktore posebno u, kako je istakao, Bosni i Hercegovini.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post