Bivši komandant Kfora

Bivši komandant Kfora, general Erhard Bühler, izjavio je da je Kosovo u "strateški udobnoj situaciji" i da realne prijetnje nema, pa građani nemaju razloga da se plaše, prenosi RTK.

On je, međutim, naglasio da je hibridni rat Rusije u Evropi zabrinjavajući.

"Moramo biti jasni da Rusija vodi kampanju informacionog rata protiv Zapada i pokušava da dezinformacijama destabilizuje naša društva onim što se zove hibridni rat, i pokušava da utiče na Srbiju da se i ona uključi u ovaj hibridni rat", izjavio je Bühler.

Govoreći o napadu u Banjskoj, bivši komandant Kfora je rekao da je riječ "o terorističkom napadu" i da još jedan takav napad "nije moguć bez znanja bezbjednosnih institucija Srbije, pa čak ni samog režima u Beogradu".

"Moramo da gledamo pozitivnu stranu. Policija Kosova je tako dobro obučena da može da se nosi sa tako velikim terorističkim ili kriminalnim napadima. Ali ako pogledamo tu široku sliku u smislu prijetnje od Srbije, ja sam govorio o udobnoj strateškoj situaciji u kojoj se Kosovo trenutno nalazi. Kosovo ima Nato snage, 6.000 vojnika Kfora. Možete da tvrdite da oni možda neće biti dovoljni za odbranu Kosova u slučaju šireg napada, ali kada govorim o udobnoj strateškoj situaciji, mislim da je prvo tu Rezolucija Savjeta bezbjednosti i to daje Kforu jasan mandat da obezbjedimo sigurno okruženje na Kosovu", izjavio je Bühler.

Bivši komandant Kfora je, između ostalog, komentarisao izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i rekao da je "neprihvatljivo da jedna evropska država preti drugoj" .

"Znam da je veoma dobar u eskalaciji, ali ne bi išao toliko daleko da bi napao Kosovo“, izjavio je general Erhard Bühler.

Takođe je naglasio da je siguran da je budućnost vojske Kosova u Natou.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1