Povećanje od 10 odsto

Na Kosovu je tokom januara i februara ove godine registrovano 320 novih pacijenata oboljelih od raka, što je 10 odsto više u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine, upozorio je direktor Onkologije Ilir Kurtishi.

Kurtishi ukazuje da kod žena dominira rak dojke, dok muškarci najšešće oboljevaju od raka pluća.

"U 2024. godini, u prva dva mjeseca, na Klinici za onkologiju registrovano je 320 pacijenata sa različitim vrstama karcinoma. Rak dojke ponovo dominira kao i prošle godine, a kod muškaraca dominira rak pluća, dok su odmah iza ove dvije grupe tumori debelog crijeva i maligni tumori ženskih polnih organa", naveo je Kurtishi za Klan Kosova.

Istakao je da su pacijenti uglavnom stariji od 50 godina, ali da su česti slučajevi gdje se karcinom ne liječi godinama i da je već u poodmakloj fazi kada se građani obrate ljekaru.

"Istini za volju, oko 50 odsto slučajeva bolest se otkrije u prvom i drugom stadijumu, i to zahvaljujući velikoj posvećenosti osoblja onkologije, kao i nevladina udruženja koja se bave prevencijom i podizanjem svijesti o raku dojke", naglasio je on.

Izrazio je nadu da će Vlada Kosova napraviti strategiju kako bi se smanjio broj oboljelih.

Govoreći o radovima koji su u toku na renoviranju Klinike za onkologiju, on je rekao da se očekuje da sve bude završeno početkom maja. Najavio je da se radi na proširenju kapaciteta, uključujući udvostručenje broja ležajeva.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova