Direktor Policije Kosova

Direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha tvrdi da se srpske kriminalne grupe spremaju i obučavaju u srpskim kasarnama za još jedan napad na policiju, ali je, kaže, Policija Kosova spremna za efikasan odgovor, prenosi RTK.

Hoxha navodi da se radi možda o sličnim grupama onoj iz Banjske, kao i da postoji mogućnost da imaju manji broj ljudi.

"Možda su profesionalnije pripremljene, možda su stručnjaci u određenim oblastima koji mogu da napadnu Policiju Kosova za svoje interese na sjeveru zemlje. Da li će biti bilo kakve invazije, agresije iz Srbije na teritoriju Kosova, to je pitanje o kome treba razgovarati na drugim nivoima, ali mi kao policija imamo kapacitet, profesionalno smo pripremljeni da se nosimo sa svakim napadom ovih kriminalnih grupa. Dok je za druge dijelove to odgovornost Kfora, KBS-a i obično Policije Kosova", rekao je Hoxha.

Spomenuo je i kretanje srpskih vojnih vozila u blizini granice sa Kosovom navodeći da "srpska vojska otvara puteve teroristima koji imaju za cilj da destabilizuju Kosovo".

"Ovo su pokušaji Srbije da pokaže da je blizu granice Kosova. Tokom protekle nedjelje bilo je prisustva srpske vojske. Ovo su informacije i slike koje su dale kosovske bezbjednosne institucije koje rade oko granice. Imamo upozorenje Kfora i bili smo u kontaktu sa Kforom oko ovog prisustva i takođe smo tokom posljednjih nedjelja bili u maksimalnoj pripremi u pogledu mogućnosti infiltracije kriminalnih snaga ili bilo kakve diverzione akcije bilo koje grupe koju utvrde institucije bezbjednosti Srbije", rekao je Hoxha.

Policija Kosova, kaže, nastavlja da prati situaciju, jer "to su pretnje, ali su spremni da se sa tim suoče".

Izvor: Kosovo online/RTK