Uništio odnose sa SAD

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati izjavio je da će premijer Albin Kurti brojati minute dok specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ne napusti njegovu kancelariju u Prištini, budući da je uništio odnose sa SAD, prenosi Gazeta blic.

"Escobar zahtjeva saradnju i koordinaciju od Vlade Kosova za interese Kosova. Naši interesi su zaštićeni samo kada je naša spoljna politika usidrena u projekcije američke strateške politike za region. To trenutno nije naš slučaj“, rekao je Kastrati, povodom najave State departmenta da će Escobar tokom ove nedjelje posjetiti Kosovo.

Dodao je da Kurti očigledno ne želi koordinaciju sa SAD.

"On je prekinuo svaku saradnju sa SAD. Uništio je odnose sa SAD. Koristi nestrpljiv i pogrdan jezik prema visokim američkim zvaničnicima, dok je njegov kabinet izolovan od Amerike i zapadnih partnera“, dodaje Kastrati.

Kaže da će Kurti tokom sastanka sa Escobarom brojati minute dok američki diplomata ne napusti njegovu kancelariju.

"Jedino gorivo uz pomoć kojeg se Kurti kreće je populistički jezik, jer misli samo na glasove, pa će se i ovoga puta sastati sa Escobarom samo formalno. Nije ni čudo ako se sa ovakvim Kurtijevim ponašanjem Kosovo u narednim nedjeljama suoči sa novim sankcijama", rekao je Kastrati.

Kako je dodao, Kurti je prihvatio sporazum koji garantuje formiranje ZSO.

"Kurti je prihvatio sporazum koji je van ustavnog poretka. Videći ovu grešku, pokušava da je izbjegne sa predizbornom kampanjom koju je započeo. Tim neodgovornim postupcima šteta koja se nanosi Kosovu je gotovo nepopravljiva“, rekao je Kastrati.

Prema njegovim riječima, Kosovo je u velikoj opasnosti.

"Kurti je nasledio političko-teritorijalnu autonomiju za Srbe, ruši odnose sa SAD i kao rezultat toga ne postoji fokus na ekonomski razvoj ili zapošljavanje, zbog čega se ljudi iseljavaju sa Kosova. U svim pravcima samo šteta, Kosovo je u velikoj opasnosti“, rekao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic