Ocjena analitičara

Poznavaoci kosovskih prilika i odnosa zvaničnika prema glavnom pregovaraču za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, koga su u nekoliko navrata kritkovali i premijer Albin Kurti i njegov zamjenik Besnik Bislimi, ocenjuju da "jezik hrabrosti" ima posljedice i da je Kosovo zbog tih optužbi kritikovana, prenosi A2.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi istakao je da to što Lajčaku ove godine ističe mandat, ne znači da se sporazum koji su dogvorili Kosovo i Srbija može promjeniti.

"Suština je da je sporazum tu, strane su dale obećanje i obavezale se i teško je bilo šta promjeniti usput. Jedino što može da se uradi ako se unutar EU uvede moćna politička ličnost, onda dinamika implementacije sporazuma može da se promeni", kaže Arifi.

S njim je saglasan i politikolog Artin Demhasaj.

"Politika, bilo Sjedinjenih Država ili Evropske unije, ne mijenja se na osnovu pojedinaca, jer tu politiku određuje država ili blok država, u ovom slučaju Evropske unije", rekao je Demhasaj.

Naglašavaju da narativ koji koriste kosovski zvaničnici može da ima negativan uticaj.

"Jezik od početka mandata ove vlade, koji koristi Kurti je apsolutno neprikladan i nije diplomatski. Ne zaboravimo, jezik koji možda djeluje kao 'jezik hrabrosti', u diplomatiji je neprikladan i ima posljedice", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/A2