Unutrašnje pitanje

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca izjavio je da prijedlog nacrt ZSO Evropske unije ne treba slati na ocjenu Ustavnom sudu jer će Vlada Kosova, kada dođe vrijeme, sama predložiti nacrt Zajednice srpskih opština, prenosi rtv21.

Konjufca je naveo da je to unutrašnje pitanje Kosova.

"Kada dođe vrijeme, Vlada će sama predložiti nacrt i ja ću učestvovati u pripremi tog nacrta, tako da to nije odbijanje. Ne, ne mislim da takav nacrt treba da se šalјe Ustavnom sudu. Po dogovoru iz 2013, ovo pitanje je potpuno unutrašnje pitanje za Kosovo. Čak je i Lajčak rekao da se uopšte ne radi o pregovorima između Kosova i Srbije i da je to samo međunarodna obaveza koja će znači biti sprovedena kada za to dođe vrijeme, u ovom slučaju u odnosu na potpisan sporazum u Ohridu. To ne znači da smo prihvatili taj nacrt, doneli su nam ga”, rekao je Konjufca.

Nedavno je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier izjavio da Vlada Kosova treba što prije da zatraži mišljenje Ustavnog suda o nacrtu statuta za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Na ovaj način bi Kosovo imalo značajnu korist. Dobiće odgovor da li je dokument ustavan ili ne, da li ima ZSO izvršne nadležnosti ili ne. Smatramo da samo sud može da da tu ocjenu. Tako nešto će stvoriti drugačiju dinamiku i odraziće posvećenost Kosova ispunjavanju obaveza”, rekao je Hovenier tokom razgovora sa novinarima u ambasadi u Prištini.

Izvor: Kosovo Online/RTV21