Bez Srba taj model neodrživ

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu ocjenio je da se iza izjave Ejupa Maqedoncija o “konceptu sveobuhvatne odbrane” krije poruka da se i Kosovo sprema za rat, a da udaljavanje strana od primjene sporazuma povećava opasnost od takvog scenarija.

“Ne znam kako je taj koncept zamišljen, ali situacija nije baš najbolja. Dogovor koji je postignut između predsjednika Vučića i premijera Kurtija se ne sprovodi. Pritom, imamo i druge podsticaje kao što je situacija oko dinara... Umjesto da se strane približavaju primeni dogovorenog dogovora one se udaljavaju i ukoliko ne dođe do realizacije, opasnost od rata je veoma velika”, naglašava Spahiu.

On kaže da bi to trebalo da zabrine sve faktore uključene u postizanje dogovora.

Komentarišući najavu Ejupa Maqedoncija da je u pripremi “koncept sveobuhvatne odbrane”, Spahiu priznaje da ne zna šta bi to u praksi značilo, ali da nema dilemu da je ministar odbrane želeo da pošalje jasnu poruku da se i Kosovo sprema za rat.

“Ne razumijem se u vojna pitanja i ne znam šta to zapravo znači, ali mislim da je Maqedonci hteo da poruči da se i Kosovo priprema za rat ukoliko nas Srbija napadne. Mislim da je to suština te deklaracije. A šta će konkretno značiti to ne znam”, naveo je on.

Na pitanje da prokomentariše na koji način bi se srpska zajednica uključila u taj koncept u koji bi trebalo da budu  uključeni svi građani, Spahiu kaže da o tome najbolje govori iskustvo nekadašnje Jugoslavije i JNA.

“Ne znam kako je to zamislio. Ni jedna zemlja ne može da se brani, odnosno da bude monolitna ukoliko se svi njeni građani ne osjećaju jednakopravno, ne vole tu zemlju jednako i prema njoj se ne ponašaju isto. Slučaj bivše Jugoslavije je to pokazao. Ona je imala jednu od najačih vojski u Evropi ali se raspala zbog toga što neki građani u toj zemlji nisu bili zadovoljni time. Džabe velika i snažna vojska kada njeni građani ne vole tu državu”, zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online