Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je da pritisak više nije na glavnim posrednicima u pregovorima Kosova i Srbije već čelnim figurama EU zbog čega nasljednika Miroslava Lajčaka očekuje mnogo lakši posao - da primjeni dogovoreno.

“Sada uloga posrednika nije baš toliko važna jer nema više pregovora. Sve je gotovo, treba samo da se primjenjuje dogovoreno, a to je ipak lakši posao nego što je bilo doći do jednog dogovora. S druge strane, pritisak koji treba da se vrši na strane ipak nije na pregovaraču, na posredniku koji pregovara nego na moćnim političarima poput Scholza, Macrona ili Melone koji su zapravo glavni u Evropskoj uniji”, rekao je za Spahiu za Kosovo onlajn.

Komentarišući najave da bi Lajčaka mogao da nasljedi slovenački političar Borut Pahor, Spahiu kaže da ne zna da li postoji bolje rješenje od njega za funkciju glavnog pregovorača.

“Ne znam da li postoji bolje rješenje od Pahora. Ipak je on iskusan diplomata, bio je i predsjednik države”, smatra Spahiu.

Prema njegovim riječima ni Kosovo ni Srbija nemaju nikakav uticaj na izbor Lajčakovog nasljedinika ne samo zato što nisu članice EU, već i što su strane u pregovorima.

“Nemaju nikakvu ulogu ni Kosovo ni Srbija zato što nisu članovi Evropske unije nego su strane u ovom slučaju tako da se sve zavisi od glavnih aktera EU koga će izabrati za glavnog posrednika”, kategoričan je Spahiu.

Dodaje da za izbor Lajčakovog nasljednika i objektivnost prema pregovaračkim stranama neće biti previše važno da li će doći iz zemlje koja je priznala, odnosno nije priznala Kosovo.

“Mislim da nema veze da li dolazi iz zemlje koja priznaje ili ne priznaje Kosovo. On ipak predstavlja Evropsku uniju koja i priznaje i ne priznaje. Većina zemalja EU priznaju Kosovo, pet zemalja ne priznaje tako da će oni predstavljati taj konglomerat nacija u takvom obimu. Svaki iskusan diplomata, bez obzira iz koje zemlje dolazi ili koje je njegovo lično mišljenje oko toga, on mora predstavljati tu realnost”, zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online