Ivesticioni samit u Londonu

Premijer Albin Kurti rekao je da je Kosovo posvećeno redu, zakonu i borbi protiv korupcije u skladu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, piše Koha.

Kurti je na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, koji se održava u sjedištu EBRD u Londonu, rekao da je Kosovo po političkim i poslovnim vrijednostima u skladu sa SAD i Velikom Britanijom.

"Posvećeni smo redu, zakonu i borbi protiv korupcije u skladu sa Amerikom i Velikom Britanijom, kako u političkim tako i u poslovnim vrijednostima, posebno nakon ruske agresije u Ukrajini", rekao je on u svom govoru na pitanje zašto ulagati u Kosovo.

Kurti je takođe pomenuo napredak u ekonomskom razvoju i institucionalnoj stabilnosti, što je, prema njegovim riječima, pomoglo u borbi protiv bezbjednosnih rizika.

„Kosovo prednjači na Zapadnom Balkanu u pogledu projekata u periodu 2024-2025, takođe imamo napredak u zakonu i redu i napredak u političkim i građanskim pravima i izbornoj demokratiji. Ovo pozicionira Kosovo u povoljnu situaciju na globalnoj mapi. Imamo otvorenu tržišnu ekonomiju koja stvara dobro okruženje za poslovanje. Dobro smo pozicionirani za tehnološke investicije, od 23 evropske zemlje, Kosovo je na 11. mjestu, ostavljajući iza sebe sve zemlje kandidate za članstvo u EU. U ove tri godine sumnjali smo i u izvoz i u strane direktne investicije, još su nam potrebne investicije ovog tipa”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore