Nakon izjave O'Briena

Premijer Albin Kurti je, povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena da je "odlukom o dinaru Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa SAD", rekao da odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu ugroženi, prenosi Klan Kosova.

„Republika Kosovo nema savezničkog partnera ili prijatelja kao SAD, tako je ja smatram i sarađujem kao premijer Kosova. Centralna banka Kosova je predstavila plan od 10 tačaka za sprovođenje svoje regulative. Mi smo demokratska republika, vlada se ne preklapa sa nezavisnim institucijama kao što je CBK”, kazao je on.

Kurti je istakao da među ovih 10 tačaka kao plan rada za sprovođenje uredbe, CBK nije predvidela nikakve kaznene mjere.

„Tako da želimo da idemo dalje bez kazni i incidenata. Ustavnost i zakonitost su moj prioritet, ali istovremeno brinemo i o miru i bezbjednosti, brinemo i o dobrobiti građana Srbije. Ja sam premijer koji ne želi da građani imaju manje novca nego da imaju više. Dinar na Kosovu nije zabranjen, riječ je samo o dinaru kao sredstvu plaćanja, a ne o dinaru koji građani mogu da imaju. Ne želimo da kažnjavamo nikoga, ni na koji način, već da napravimo ovu tranziciju tako da svaka transakcija bude legalizovana i formalizovana”, poručio je on.

On je istakao da je Kosovo zahvalno SAD za sav doprinos koji je dala i daje u proteklih 25 godina.

„Ne vjerujem da građani Srbije to vide kao problem, ali zvanični Beograd, koji ne prihvata našu nezavisnost, niti zločine počinjene prije 25 godina, je taj koji donosi ove preapokaliptičke uzbune. Što se tiče CBK, što se tiče naše demokratske izgradnje države, što se tiče našeg finansijskog sistema, mi smo zahvalni SAD što su doprinele tokom ovih 25 godina oslobođenog Kosova“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova