Poslanica LDK-a

Bivša ministarka finansija Kosova Hikmete Bajrami poručila je da su Sjedinjene Američke Države prvi put u istoriji dovele u pitanje partnerstvo sa Kosovom.

"Kosovo je pod sankcijama EU već 231 dan, Kurti je prihvatio Zajednicu, Vlada je sedam puta prekršila Ustav, zemlja je bez glavnog državnog tužioca 663 dana. Poslije tri godine vlade Samoopredjeljenja, 160 rasadnika nije izgrađeno. Nije izgrađeno ni pet kuća za stare. Nije izgrađeno niti započeto 4.000 stanova za mlade parove", navela je Bajrami na Facebooku.

Dodala je da poslije tri godine nema infrastrukturnih projekata niti je bilo koji od glavnih puteva završen.

"Pogledajte put za Podujevo, put za Peć, put za Gnjilane – tamo su gdje su bili prije tri godine. I pored toga što smo u posljednje dvije godine imali nižu cijenu energije, cijena joj je udvostručena. Naša zemlja je doživjela enormnu inflaciju, danas su cijene osnovne potrošačke korpe više za 50 odsto, nisu uklonili PDV kako su obećali. Život građana je postao težak, na listu siromašnih je dodato 26 hiljada ljudi. Građani svoju potrošnju finansiraju kreditima i prekoračenjem, to dokazuju i podaci CBK. Došlo je do pada izvoza, pada privatnih investicija", navela je bivša ministarka.

Kaže da nije bilo povećanja plata, osim za vladin kabinet, nije bilo fiskalne politike, niti reforme za poboljšanje poslovnog ambijenta.

"To je duplo veći porez na imovinu za građane i preduzeća. Nema zdravstvenog osiguranja, nema esencijalnih lijekova i higijenskih uslova u našim bolnicama i istina je da su liste čekanja za neke medicinske usluge veoma dugačke", poručila je Bajrami.

Istakla je da postoji korupcija, kao što je slučaj Martina Berishaja, slučaj Nagipa Krasniqija i niz drugih slučajeva gdje ih Vlada brani i sprečava sudove da rade svoj posao.

"Štaviše, u najnovijem Državnom izvještaju Evropske komisije navodi se da je samo prošle godine potpisano 2.140 ugovora direktnim pregovorima, u vrijednosti od preko 78 miliona eura. Ima nepotizma, nema institucije da nije pod uticajem partijske i porodične milicije. Veliki broj ustanova je upražnjen, ili radi sa izmišljenim kadrom. U posljednje tri godine odlukama Vlade dato je 825 miliona eura subvencija, bez ikakvih kriterijuma, bez efekta i bez prolaska filtera Komisije za državnu pomoć jer ta Komisija ne postoji od dolaska Samoopredjeljenja na vlast", naglasila je.

Poručila je i da je Kurti obećao da će ojačati sindikate, a zapravo su se borili protiv njih i nezakonito im prekinuli finansiranje.

"Minimalna plata je takva kakva jeste jer je Zakon neustavan. Nema provjere u pravosuđu, jer su oni imali lošu namjeru, htjeli su da postignu pravdu, zato je i ova reforma zapela. Za policajce nema prijevremenog penzionisanja, nema dostojanstvenog tretmana ni za jednu kategoriju koja služi državi, pa narod ove zemlje bježi. Novi put je jedini put, a naše vrijeme dolazi", zaključila je Bajrami.


Izvor: Kosovo Online