Operativni plan

Policija Kosova, tačnije Uprava za borbu protiv trgovine ljudima, radeći na prevenciji trgovine ljudima, posebno djecom, sačinila je Operativni plan „Identifikacija dece na ulici kao mogućih žrtava trgovine ljudima".

"Ovaj operativni plan u periodu od 15.4.2024. do 27.4.2024. godine, sprovodile su sve područne jedinice Uprave za borbu protiv trgovine ljudima i drugi relevantni akteri kao što su tužilaštva u relevantnim regionima, Centar za socijalni rad, Uprava za migracije i strance i drugi", navodi se u sapštenju Policije Kosova.
 
U saopštenju se ističe da je identifikovano je ukupno 54 prosjaka sa Kosova, od kojih su 22 odrasla lica i 32 dece. Registrovano je 22 i prosjaka iz Albanije, od čega je 15 odraslih i sedmero djece.

"Tokom realizacije ovog plana pokrenuto je ukupno 18 krivičnih postupaka u kojima je 16 osumnjičenih, dok je jedno lice deportovano. Policija Kosova će nastaviti sa aktivnostima na prevenciji trgovine ljudima i sprečavanju prosjačenja", zaključuje se u saopštenju Policija Kosova.