Lider Nisme

Lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj istakao je da arogantno ponašanje vlade premijera Albina Kurtija prema partnerima šteti Kosovu, piše Gazeta blic.

Prema njegovim riječima, Srbija je prošla bez sankcija i nakon dešavanja u Banjskoj, i to zbog ponašanja Vlade Kosova i njene bahatosti, ali i načina na koji se ponašala prije tih dešavanja.

“Izgubljen je kredibilitet saradnje sa prijateljima, prošlo je vrijeme kažnjavanja i nagrađivanja, moramo biti jasni”, kaže Limaj.

Dodaje da Kosovo ima vitalni interes za sopstveno postojanje, održavanje partnerstva sa onima koji su mu do sada pomagali.

“Oni nisu naši neprijatelji, oni su uvijek uvažavali naše nacionalne interese, ali razlika je bila u tome što smo znali kako da 'uklopimo' nacionalne interese u stratešku viziju naših partnera za region. Ne možete ostvariti interese svoje zemlje van kišobrana strateškog interesa partnera u regionu, jer se svijet mijenja, region se širi i morate biti agilni i mudri”, rekao je on.

Limaj je upitao koji su ciljevi Kosova i kako može da postane članica Savjeta Evrope ukoliko ne sarađuje sa saveznicima.

“Vlada Kosova želi da izađe van ovog kišobrana kako bi poslala poruku - ja sam suverena država i sama sam odlučila. A ko smo mi da sami odlučujemo? Ko smo, kako smo dospjeli ovdje? Kako Kosovo može da postane članica Savjeta Evrope, čime? Mi nemamo naftu ili nuklearnu bombu, mi i naši partneri smo krenuli i idemo ka Savjetu Evrope. Ciljevi koje imamo, Nato integracije, Evropska unija, Savjet Evrope, UN, ne mogu se ostvariti bez prijatelja i partnera”, rekao je on.

Istakao je da u ovoj situaciji odnos Kosova i Srbije utiče i na strateški interes saveznika i onoga kako oni vide region.

„Žao mi je što Vlada Kosova razgovara jezikom koji naši partneri nisu razumeli, a to nas je koštalo, šteta je nesaglediva. Vidimo svaki dan, u kontinuitetu, da smo izgubili veliku poziciju u međunarodnoj zajednici, zahvaljujući nekim nepromišljenim, nezrelim i potpuno populističkim akcijama Kosova”, kaže Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic