Izbjeći konfuziju

Premijer Albin Kurti priznao je da je način, na koji je vršena komunikacija o odluci Centralne banke Kosova o regulaciji plaćanja isključivo u eurima, kojom se zabranjuje korištenje srpskog dinara, "mogao biti jasniji kako bi se izbjegla konfuzija".

Uprkos činjenici da je uredba ove banke za gotovinska plaćanja stupila na snagu 1. februara, uz kritike međunarodne zajednice i domaćih Srba, Kurti je rekao da "razumijemo da je period tranzicije potreban" i da je isti već počeo.

Istakao je da će se vlasti potruditi da "obezbijede sve informacije i asistenciju potrebnu u cilju olakšavanja tranzicije".

"Organizovat ćemo i kampanje informisanja koje će se dotaći teme sa potrebnom dozom osjetljivosti koja joj pripada", istakao je.

Poručio je da "svaka novina donosi i poteškoće, pa i onda kada promjena jeste u cilju jačanja demokratije".

Međutim, kako je ocijenio, "period tranzicije nikada ne treba biti predstavljen kao napad ili veća, dublja podjela. Trenutna nesigurnost na koju se naišlo tokom ovog perioda ne treba biti iskorištena u političku dobit".

"Ovaj period promjene je napravljen teškim ne putem glasa srpske zajednice već putem potpomaganja zastrašivanja, onda kada trebamo pokazati mudrost i smirenost", riječi su Kurtija.

Sjedinjene Države i Evropska unija kritikuju Kosovo što je odobrilo uredbu svoje Centralne banke bez prethodne konsultacije.

Washington je zatražio da Priština odloži provođenje odluke, a američki ambasador Jeffrey Hovenier je istakao da "smo duboku zabrinuti zbog načina na koji se ova uredba provodi, jer smatramo da ne uzima u obzir neke zabrinutosti zajednica".

Kurti je ponovo ponovio stav da uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju nije protiv srpskog dinara i da Srbi koji primaju penzije i drugu pomoć od Srbije u dinarima mogu da ih i dalje primaju, ali te uplate moraju biti deponovane na bankovne račune na Kosovu u eurima.

Dan ranije, Kurti se sastao sa ambasadorima akreditovanim na Kosovu. Na sastanku je, kako je saopšteno, poručio kako je spreman "brzo riješiti zabrinutosti" u vezi sa odlukom Centralne banke o isplatama.

Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog uticaja ove uredbe na srpsku zajednicu na Kosovu, budući da oni koriste nacionalnu valutu Srbije još od poslijeratnog perioda.

Država Srbija isplaćuje kosovskim Srbima - kroz paralelni sistem - plate, penzije, socijalnu pomoć i druge beneficije.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, kritikovala je odluku Centralne banke Kosova, a predsjednik ove stranke Zlatan Elek je 3. februara izjavio da zabrana korištenja dinara "znači protjerivanje Srba i svih srpskih institucija" sa teritorije Kosova.

Prema riječima Eleka, blizu 100.000 Srba na Kosovu će biti direktno pogođeno odlukom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.