Bez kazni

Premijer Albin Kurti rekao je da su vlada koju vodi i druge institucije spremne "brzo riješiti svaku zabrinutost" u vezi s pitanjem uredbe Centralne banke Kosova, koja zabranjuje korištenje srpskog dinara za plaćanje na Kosovu.

On je na sastanku u ponedjeljak s akreditiranim ambasadorima na Kosovu rekao da će tokom prijelaznog razdoblja fokus provedbe uredbe Centralne banke Kosova biti na "informiranju poduzeća koja posluju s dinarima i na neformalan način".

Na Kosovu je prvog februara stupila na snagu uredba ove banke kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste isključivo euri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Sjedinjene Države i Europska unija izrazile su zabrinutost zbog utjecaja uredbe na srpsku zajednicu na Kosovu.

Kurti je naglasio da od stupanja na snagu ovog propisa nijedan posao čiji su vlasnici Srbi na Kosovu ili u općinama u kojima žive Srbi, "nije kažnjen ili novčano kažnjen", naglasivši da "to nije svrha institucija".

Prema riječima kosovskog premijera, skoro 40.000 Srba ima bankovne račune u licenciranim bankama na Kosovu, u kojima primaju mirovine, plaće i naknade s Kosova.

Uredba Centralne banke Kosova, kako je Kurti rekao, omogućit će primanje sredstava, plaća i mirovina iz inozemstva "kao oblik transfera na te bankovne račune", a, kako je istakao, srpski dinar može poslužiti kao sredstvo štednje i u razmjeni na licenciranim mjenjačnicama.

"Dakle, ne otežava pristup financiranju, a istovremeno se fizički pristup nudi preko banaka i nebankarskih financijskih institucija u cijeloj zemlji – samo u četiri općine na sjeveru zemlje ima ih ukupno 15 nebankarskih financijskih institucija i četiri podružnice komercijalnih banaka", rekao je Kurti, naveo je njegov ured.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier ranije je u ponedjeljak ponovio zahtjev Washingtona da Kosovo odgodi provedbu uredbe Centralne banke Kosova.

Rekao je da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute zbog načina na koji se ova uredba provodi, budući da vjerujemo da ne uzima u obzir neke brige zajednice".

Upitan može li američka vlada poduzeti nešto protiv Kosova, ako ta zemlja ne odgovori na ovaj zahtjev, Hovenier je rekao da se "nada da će nam vlada biti partner", dodavši da će, ako se dogodi suprotno, ta stvar "imati utjecaj na kvalitetu našeg partnerstva".

Hovenier je rekao da, iako Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Kosova da poštuje Ustav zemlje, Washington vjeruju da treba postojati tranzicija za novu uredbu.

Na upit o reakciji vlade na njegov zahtjev i međunarodne zajednice, Hovenier je rekao da će o tome "pustiti njih da govore".