Sastanak sa Pistoriusom

Kosovo se pokazalo kao pouzdan partner Njemačke i zemalja NATO-a, a članstvo Kosova u ovoj alijansi pozitivno bi uticalo i na bezbjednost regiona, rekla je predsednica Vjosa Osmani nakon sastanka sa ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom.

„Takav korak bi pozitivno uticao na bezbjednost i stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana. Razgovarali smo i o tome kako naša zemlja može još više da napreduje u oblasti bezbjednosti i odbrane. Kosovo ostaje posvećeno nastavku izgradnje svoje vojske po najvišim standardima NATO-a. Ministre, kao što znate, Kosovo se pokazalo kao posvećen partner Nemačkoj i NATO kao savezu. Kosovo je 100 odsto usklađeno sa zemljama članicama EU. Vrijeme je da se Kosovo pridruži programu Partnerstvo za mir. Napad 24. septembra bio je pokušaj podrivanja ne samo stabilnosti na Kosovu već i na Zapadnom Balkanu. Zvanične istrage pokazuju da iza toga stoji Srbija i njene institucije“, istakla je Osmani.

Kako je ranije najavljeno Pistorius će se tokom posjete Kosovu sastati i sa ministrom odbrane Kosova Eupom Maqedoncijem, kao i sa  premijerom Albinom Kurtijem.