Mišljenje analitičara

Za tri godine mandata vlada na čelu sa Albinom Kurtijem nije uspjela da obezbjedi nova priznanja Kosova, dok se ni u posljednjoj godini mandata ne očekuje tako nešto, mišljenje je političkih analitičara, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi rekao je da samo snažna koordinacija između SAD i EU može doneti novo priznanje, jer Kosovo ne može da uspije samo u ovom pravcu.

"Nismo članica UN da bi naš glas bio odlučujući za bilo kakvu rezoluciju ili nešto drugo. Mislim da se samo dosljednim radom i snažnom koordinacijom sa SAD i EU može nešto postići, u suprotnom čak i da angažujemo hiljadu međunarodnih ambasadora, nećemo postići uspjeh", smatra on.

Arifi je rekao da ne veruje da tokom ove godine može biti novih priznanja, pošto je pozicija Kosova zamrznuta u spoljnoj politici. On je dodao da ako se dijalog deblokira i postigne sporazum Kosova i EU, onda Kosovo mogu priznati i zemlje koje ga još nisu priznale.

Politički analitičar, Shemsi Jashari, rekao je da je kosovska diplomatija od kako je predvodi pokret Samoopredjeljenje doživela veliku stagnaciju u svim međunarodnim izvještajima.

"Možemo reći da je bilo velikih zastoja, stagnacije svih međunarodnih odnosa. Međunarodni odnosi su često uslovljeni napretkom za stolom u dijalogu, možemo slobodno reći da je riječ o diplomatiji sa malom aktivnošću", rekao je on.

I Jashari smatra da tokom ove godine Kosovo ne može da očekuje nova priznanja.

"Ne očekujem nova priznanja iz mnogo razloga, a jedan od njih je i odnos koji je stvorilo Kosovo prema EU-SAD u odnosu na njihove zahtjeve. Drugi razlog je to što će 2024. biti izborna godina za EU. Čak su i izbori u SAD, tako da što duže budemo odlagali sa postizanjem dogovora sa Srbijom, neće biti međunarodnih izvještaja i ne možemo očekivati da će vlada na kraju mandata raditi velike stvari", rekao je on.

Ekonomija onlajn podsjeća da je posljednje priznanje Kosova stiglo iz Izraela, uz posredovanje bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u Bijeloj kući. U to vrijeme premijer Kosova je bio Avdullah Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online