Uredbom CBK-a

Na Kosovu je u četvrtak, 1. februara, stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo euri, čime je okončana upotrebu srpskog dinara.

Iako su međunarodni zvaničnici tražili da se ova odluka odloži, guverner Centralne banke Kosova, Ahmet Ismailji, je u intervjuu za "Ekonomiks" na RTK izjavio da neće biti odlaganja odluke koja predviđa zabranu puštanja u promet srpskog dinara na Kosovu.

"CBK nije u poziciji da odlaganje bude opcija. Ako do juče prilagođavanje nije bilo dovoljno, sada se zahtjeva novo prilagođavanje. Da li to znači da nam je i dalje dozvoljeno prenositi finansijska sredstva preko granice od strane institucija koje nemaju odgovarajuće dozvole? Taj novac protiče bez ikakve kontrole institucija", izjavio je on, moleći Srbe za razumijevanje, jer je, kako je kazao, propis u korist svih.

Uredba, objavljena 17. januara, priznaje valutu euro za obavljanje transakcija na Kosovu, iako je tamošnja srpska zajednica od poslijeratne 1999. godine koristila dinar za sve, od plata i penzija do plaćanja u prodavnicama i restoranima.