Mišljenje analitičara

Opozicione stranke su više puta izjavljivale da će tokom 2024. godine na Kosovu biti vanredni izbori, jer je, prema njihovim riječima, loše upravljanje otežavalo živote građana, a i analitičari tvrde da bi građani Kosova mogli ove godine da izađu na birališta, prenosi RTK.

Politička analitičarka Arta Tahiri-Beqa rekla je da bi moglo biti vanrednih izbora i da je već počela neka vrsta kampanje opozicionih partija i sklapanje koalicija. Ona je naglasila da su izbori povezani i sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Znamo da se premijer Kurti kontinuirano protivi sprovođenju formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom i on se do sada izuzetno trudio da odloži takav proces. Vjerujem da je već dokazano da je neće formirati, a to će mu biti  karta da promoviše to što nije realizovao Udruženje i da dobije poene i podršku od građana. Svi akteri dokazuju da vanrednih izbora može biti, ali imamo i opoziciju koja pravi preliminarne koalicije, ali i angažovanje svih političkih subjekata na sastancima u njihovim strukturama dokazuje da ove godine postoji izborni duh", smatra Tahiri-Beqa.

Ona je, međutim, istakla da bi prijevremeni izbori mogli da koštaju proces dijaloga Kosovo-Srbija, naglašavajući da vladajuću stranku ne interesuje napredak dijaloga, već kako da obezbjedi mandat vladi.

"Naravno da će to koštati Kosovo, ali Kosovo je, nažalost, koštalo i koštaće mnogo toga, a politički subjekti ne brinu što građani mogu da stradaju", dodala je ona.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da sve ukazuje da će ove godine biti vanredni izbori. Prema njegovim riječima, postoji politička blokada oko procesa dijaloga i ako bude izbora, onda ovaj proces možda neće imati neki značajniji razvoj.

"Glavno pitanje u vezi sa novim izborima je šta će se dešavati u periodu nakon izbora. Ako dođe do preliminarnog dogovora između političkih partija u smislu dijaloga i stvaranja asocijacije opština sa srpskom većinom, da se promjeni pozicija Kosova, da postoji neka vrsta kompatibilnosti za realizaciju ovog međunarodnog zahtjeva, onda novi izbori će imati više smisla. Ali, ako idemo na izbore i poslije njih se vraćamo na istu tačku, sa istim izazovima, posebno kada je svjetska izborna godina, mislim da to ne bi bilo toliko politički logično", rekao je Muhaxhiri.

Muhaxhiri smatra da ako bude vanrednih izbora na Kosovu, oni treba da budu sprovedeni u punoj saglasnosti sa međunarodnom zajednicom, jer bi, prema njegovim riječima, u suprotnom Kosovo moglo biti identifikovano kao blokirajući faktor procesa dijaloga.

"Sa izborima u EU i u SAD niko nema sigurnost i predviđanje šta se može dogoditi. Proces takođe može biti oštećen, jer je moguće da i u EU i u SAD na vlast dođu političari koji neće dati prioritet pitanju dijaloga Kosova i Srbije", dodao je on.

Prema viđenju analitičara, vladajuća partija bi mogla ponovo da bude prva na sljedećim izborima, a ostali učesnici su ti koji bi eventualno mogli da dobiju veću podršku od svojih pristalica. Međutim, ističu da Pokret Samoopredjeljenje više ne može da formira vladu bez koalicije sa nekim od političkih subjekata.

Izvor: Kosovo Online/RTK1