Politički analitičar

Politički analitičar i nekadašnji predsjednik Samoopredjeljenja Visar Imeri rekao je da tvrdoglavo ponašanje premijera Albina Kurtija otežava poziciju Kosova u dijalogu sa Srbijom, kao i da su vanredni izbori neizbježni i da se mogu posmatrati i kao bježanje od dijaloga, prenosi Ekonomija onlajn.

Imari kaže da je nedostatak koordinacije sa međunarodnom zajednicom imao ozbiljne posljedice.

Komentarišući to što političari koji su u vlasti na Kosovu izjavljuju kako je Kosovo proširilo suverenitet na sjever, Imeri za Ekonomiju onlajn kaže da nije obezbjeđen suverenitet.

Smatra da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština štetniji za Kosovo nego onaj iz 2015. godine.

"Mislim da ponašanje Vlade, ponašanje našeg premijera otežava poziciju Kosova za dijalog. Mislim da smo danas, na primjer, u situaciji u kojoj je nedostatak koordinacije sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, naneo štetu Kosova i na kraju nije da smo svojim tvrdoglavim ponašanjem nešto postigli, naprotiv, nije da smo izbjegli implementaciju Zajednicu, naprotiv, prihvatili smo štetniju od one iz 2015, nije da smo obezbjedili suverenitet Kosova, naprotiv, mislim da će sada biti mnogo drugačija situacija čak i na sjevernu, iako formalno izgleda da je tamo situacija promjenjena", kazao je.

Govoreći o događajima u Banjskoj, Imeri je rekao da je odlična saradnja koju su kosovske institucije imale sa međunarodnom zajednicom te da je takva saradnja potrebna i u drugim slučajevima.

"Na primjer, u svim međunarodnim izjavama o slučaju Banjska visoko je ocjenjena koordinacija naših bezbjednosnih institucija sa našim međunarodnim partnerima, što je pohvala, a ujedno i zamjerka za raniji nedostatak koordinacije. Dakle, ako to uzmete i uporedite sa Banjskom, koja je bila akcija ili policijska akcija mnogo teža od suočavanja sa neredima i protestima u maju, policija je u Banjskoj bila mnogo uspješnija nego u maju", naveo je.

Imeri kaže da je sporazum postignut sa Srbijom za EU važeći i bez potpisa, a odlaganje potpisivanja vidi kao Kurtijevu taktiku da odloži sprovođenje.

"Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su rekle da je ovaj sporazum obavezujući za strane i da je na snazi uprkos činjenici da nije potpisan, a s tim u vezi smatram da Kosovo ili premijer Kurti, čini mi se da ovaj potpis koristi kao neku taktiku da izbjegne sprovođenje, ali ne i da će imati efekta, čak i da je sporazum potpisan. Mislim da je implementacija garantovana samo međunarodnim pritiskom, a za međunarodni pritisak je dovoljno da su oba lidera prvo u Briselu, a zatim u Ohridu rekli da je aneks i ovaj sporazum sastavni dio našeg puta ka Evropskoj uniji", naveo je Imeri.

Smatra da su vanredni izbori neizbježni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online