Opozicija sve glasnija

Opozicione stranke na Kosovu od početka godine sve su glasnije u zahtevima za novim izborima, ističući da je trenutna vlast izgubila kredibilitet, piše Ekonomija onlajn.

Organizacioni sekretar PDK Betim Gjoshi kaže da su novi izbori neophodni jer je, prema njegovim riječima, Kosovu potrebna nova vlada.

"Izbori su ove godine neophodni. Vlada koju sada imamo na vlasti je izgubila kredibilitet poslije mnogih afera koje su pratile ovu vlast. Tu ubrajam i poskupljenja struje. Zemlji je potrebna vlada koja može da vrati Kosovo na pravi put", poručio je Gjoshi.

On je dodao da je, zbog loših rezultata vlade, Kosovo u slaboj poziciji na međunarodnom nivou.

"Zvanično smo zatražili od ove vlade da Skupština donese odluku o izlasku na izbore. Spremni smo već danas na prvoj sjednici da damo svoje glasove kao PDK da skratimo mandat ovoj lošoj vladi koja je otežavala život građanima", rekao je Gjoshi.

Pored PDK, nove izbore traže i druge dvije opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Predsjednik Skupštine Kosova i potpredsjednik pokreta Samoopredjeljenje, Glauk Konjufca slaže se sa opozicijom i želi nove izbore.

"Za Kosovo je najbolje da što prije izađemo na birališta. Naravno, Vlada ima svoje planove i projekte koje realizuje. Moramo da nađemo balans u najboljem trenutku za izbore", izjavio je Konjufca.

U međuvremenu, poslanica Samoopredjeljenja Arbereshe Kryeziu je rekao da ankete pokazuju da će Samoopredjeljenje ubjedljivo pobjediti čak i na novim izborima.

"Opozicione stranke u kontinuitetu traže izbore, čak su nam više puta pretili da će srušiti vlast, ali su nesposobni za to. Tražiće nove izbore jer znaju da novih izbora neće biti i vjerujem da će ovo biti prvi put da će ova vlada ispuniti svoj puni mandat. Sljedeće godine imaćemo redovne izbore, mislim da neće biti razloga za vanredne. Ali i da ih bude, vjerujem da se zna ko će biti pobjednik. Samoopredjeljenje je uspjelo da dokaže da je posvećeno radu za opšti interes građana. Ankete pokazuju da će naša stranka biti ubjedljivi pobjednik", naglasio je Kryeziu.

Za političkog analitičara Artana Muhaxhirija, može biti novih izbora ove godine samo ako to žele premijer Kurti i vladajuća stranka.

"Novi izbori će imati smisla samo ako dođe do bilo kakve promjene. Ako Samoopredjeljenje ponovo osvoji više od 50 odsto, sve je isto“, rekao je Muhaxhiri.

Inače, posljednji parlamentarni izbori održani su 14. februara 2021. i na njima je pokret Samoopredjeljenje dobio preko 50 odsto glasova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online