Stav analitičara

Stručnjaci za diplomatiju i politički analitičari ocjenjuju da će 2024. biti godina velikih pritisaka za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali ne očekuju konačne odluke po tom pitanju, prenosi Dukađini.

Prema mišljenju političkog analitičara Visara Xhanija, ZSO će biti na vrhu dnevnog reda dijaloga, koji podržavaju evropske i američke diplomate.

„Vidjeli smo neke akcije Srbije koje nisu nasumične. Dakle, Srbija na neki način prihvata registarske tablice, što bi za nekoga moglo da bude iznenađenje, ali to su njihove strateške akcije kako bi se Kosovo suočilo sa međunarodnim pritiskom“, ocenio je Xhani.

Profesor Dorajet Imeri ni ove godine ne očekuje ništa definitivno povodom osnivanja ZSO, jer će, smatra, ceo proces potrajati.

„To je veoma komplikovana procedura, u ovaj proces je uključen i Ustavni sud i treba neko vrijeme da se dobije konačan odgovor o tome kako je statut koncipiran. A pošto ima dosta očekivanja da će u njemu biti prekršaja, biće potrebno vrijeme za priliku da se statut redizajnira“, rekao je Imeri.

Dukađini navodi da se pritiscima da se formira ZSO pridružila i Albanija, pošto je njen ambasador na Kosovu Petrit Malaj zatražio da se krene dalje sa nacrtom statuta.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini