Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj ocjenio je u intervjuu za Telegrafi da je premijer Albin Kurti spreman da "zapali" Kosovo samo da bi održao svoju moć. Kako ističe, opasnost na sjeveru postoji, ali ona prevashodno dolazi od Kurtijeve strategije.

Na pitanje da prokomentariše navode predsjednice Vjose Osmani i Kurtija koji su nedavno upozorili da bi moglo ponovo doći do napada koje organizuju grupe na sjeveru, Haradinaj kaže da sumnja da je rukovodstvo Kosova u koordinaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sada mora da uradi nešto kako bi sebi povećao „rejting". Uradili su njemu (Vučiću) kad je imao izbore, sad on mora da to uradi Osmani i Kurtiju. Prilično sam siguran da je u pitanju dogovor", kazao je Haradinaj.

Lider AAK vidi i veliku opasnost na sjeveru Kosova, ali prema njemu, ona dolazi od Kurtijeve strategije.

"Vidim opasnost na sjeveru, ali opasnost dolazi od Kurtijeve strategije. Amerikanci su ponudili premijeru Kurtiju zajednički plan kako da prebrodi ovu fazu dijaloga, a da ne ugrozi sjever - sjećate se tog vremena registarskih tablica, ali Kurti je našao drugi način, hoće da bude heroj na putu bezbjednosti. Kurti, videći lošu situaciju u privredi, i druge probleme sa korupcijom, nada se da će incidenti na sjeveru, dovesti do pojačanog nacionalizma koji će mu povećati „rejting". Kurti je u stanju da zapali Kosovo, samo da bi održao svoju popularnost i moć", poručio je Haradinaj.

Bivši premijer Kosova istakao je da je jako nezadovoljan ekonomijom Kosova i Kurtijevom vladom za ove skoro tri godine.

"Vladi bi dao ocjenu nula. Znam da smo uoči praznika i žao mi je što vas opterećujem, ali Kurtijeva vlada je u minusu. Dakle, ne jedan, dva, tri, četiri, već je u minusu. Kosovo je po mnogo čemu nazadovalo. Problemi su u privredi, bezbjednosti, spoljnoj politici, a povećani su i troškovi života. Primjera radi, i poskupljenje energenata poslednjih dana otežava život građanima. Dakle, nije da građani dolaskom Kurtijeve Vlade žive bolje, nego lošije, što je zaista minus", kazao je Haradiniaj.

On je veoma razočaran i spoljnom politikom i smatra da u njoj do sada nema uspjeha.

"Nas je sankcionisala i kaznila Evropska unija, Amerikanci nas uslovljavaju i nadgledaju u mnogim temama, da ne govorimo o stvarnom karantinu, Kosovo je u karantinu. Oni nas tretiraju samo kao problem", izričit je Haradinaj.

Na pitanje novinara da objasni zašto je premijera Kurtija nazvao izdajnikom, lider AAK kaže da je on godinama vređao svaku vrijednost Kosova.

"Mislim da treba da se osvetimo za Kosovo, svi. Na primjer, i ja, jer se jednom Kosovu desila izdaja. Dakle, sve vrijednosti su napadnute, bile su prljavštine, bile su vrijeđane. Kada je Kurti došao na vlast, izdao je svoj narod, jer im nije doneo ono što im je jednom obećao. Dakle, to je suprotno od njenih obećanja - dakle, ovo je izdaja. Kad ja to zovem izdajom, mislim na to šta je interes Kosova. Interes Kosova je bio i jeste i ostaje večan: povezivanje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i ulazak u Nato. Kurti ne vodi Kosovo ka bezbjednosti, Natou, ka razvoju, ali nastavlja da igra sa Srbijom, sa svim incidentima na sjeveru, ne slušajući Amerikance i američku strategiju da nas zadrži na srpskom i ruskom dnevnom redu. Dakle, ovo je izdaja nacionalnih interesa Kosova", rekao je Haradinaj.

On je podsjetio na to kako je izgledao dijalog sa Srbijom dok je on bio na vlasti.

"Što se tiče dijaloga, prvo sam morao da se dogovorim sa Amerikancima šta ciljamo, kako ćemo to ostvariti... pa da sledimo zajedničku strategiju, jer se pitanja ovog nivoa ne rade sa iznenađenjima, kao tip gerilske taktike. One se ne realizuju, to su važne strategije, regionalne su i šire težine. Zato morate da se slažete sa saveznicima, ali Kurti je išao protiv toga. Kurti je izdao Kosovo zbog načina na koji se ophodio prema Amerikancima. Otišao je toliko daleko da je američkog državnog sekretara u jednom trenutku nazvao naivnim. Dakle, ovo je izdaja naroda Kosova, kojeg je Amerika spasila 1999. godine. Bez SAD bi nam bilo teško", naglasio je lider AAK.

U vezi sa tim, Haradinaj je komentarisao i nacrt ZSO.

"Napisao sam prijedlog za Kosovo, a to je asocijacija na osnovu Ustava i naših zakona, i podneo ga Evropskoj uniji. Ovo je ponuda Kosova, Amerikanci i Evropljani su tražili od Kurtija takav nacrt, ali on ga nije dao. Što je još gore, rekao je, ja to prihvatam, ali i Vučić to mora da potpiše, a sada se dokument Udruženja zove 1244, što je veliko iznenađenje. Dakle, ja imam dilemu čiji je ovaj čovjek (Kurti)", rekao je Haradinaj.

Na pitanje da li on time tvrdi da je posljednji nacrt ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova, Haradinaj se djelimično složio sa tim.

"Vidite, ne možete zvati 1244 u našem Ustavu istom frazom. One protivreče jedna drugoj! Proglašeni smo nezavisnom državom", tvrdi on.

Kako je istakao, misli da će zbog svega doći do odugovlačenja procesa dijaloga zbog Kurtija.

"Kosovu je potrebno mnogo rada da bi došlo do promjene vlasti, tako da uklanjnjem Kurtija iz vlade, može doći do promjena.  Otvoreni smo za svaku vrstu opozicione saradnje bez ikakvih zahtjeva i uslova. Otvoreni smo i za druge vanparlamentarne stranke. Vratimo u unutrašnju upravu bezbjednost, ekonomski razvoj, a takođe i evroatlantsku perspektivu Kosova", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi