Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Hisen Berisha izjavio je da je Zajednica srpskih opština obaveza Kosova koja mora da se ispuni bez obzira ko bio na vlasti, ali da se premijer Albin Kurti ne usuđuje da je ispuni jer bi, kako kaže, za njega to značilo političko ubistvo, prenosi Teve 1.

"Albin Kurti se ne usuđuje da to sprovede sada u ovom periodu, odnosno tokom ovog mandata, jer bi to za njega bilo političko ubistvo. Jer je on iz grupe 'ne Zajednica'", rekao je Berisha.

Opozicioni poslanik je ukazao da će Kurti nastojati da u izbornu godinu uđe bez formiranja Zajednice.

Kako smatra, ako Kurti bude uspio da završi mandat bez da sprovede ZSO, on će se vratiti na tezu: "ako hoćete Kosovo bez Zajednice, glasajte za mene, ako želite Zajednicu, glasajte za druge".

"Ovo će biti njegova izborna formula", istakao je Berisha.

Berisha je rekao da je ZSO međunarodna obaveza za svaku stranku koja dođe na vlast.

"Ko želi da dođe na vlast, ne samo Albin Kurti, već i ja – Zajednica je međunarodna obaveza Kosova, nema druge nego da to uradi. Pitanje je samo da li će Zajednica biti onakva kakva je po sporazumima iz 2013. i 2015, ili će to biti Zajednica sa teritorijalnom političkom autonomijom, sa jednom četvrtinom teritorije koja se deli sa Srbijom po političkom suverenitetu, kao što je to uradio ovaj gospodin (Kurti)", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/TEVE1