Zaključak izvještaja

Vlada Kosova smatra "teško ostvarivim" ispunjenje kriterijuma za smjenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru putem peticije građana Srbije, navodi se u izvještaju o analizi mehanizama lokalne demokratije koji je odobren na sjednici Vlade, piše Reporteri.

U zaključcima izvještaja se navodi da je "inicijativa za smjenu gradonačelnika praktično teško ostvariva, zbog kvote od 20 odsto upisanih birača za pokretanje postupka".

Takođe, ističe se i da do 2023. godine nije postojao dovoljan pravni osnov za operacionalizaciju mehanizma inicijative za smjenu načelnika opštine te da taj mehanizam nije korišćen ni u jednoj opštini.

Navodi se da se zahtjev za smjenu predsjednika opština suočava sa izazovima jer kao kriterijum ima visoku kvotu birača, dok još uvijek ne postoji dovoljan pravni osnov za mehanizam inicijative za smjenu predsjednika, čak i pored usvajanje Administrativnog uputstva za sprovođenje te inicijative.

Pominje se potreba za dopunom zakonodavstva koje se odnosi na peticije i građanske inicijative, kao i jasnim propisima u njihovom razmatranju od strane opština.

"Revizija potrebne kvote za procedure smjene načelnika je preporuka za unapređenje ovog mehanizma. S druge strane, nastojanja da se zaokruži pravni osnov koji bi omogućio i razjasnio proceduru inicijative za smjenu predsednika trebalo bi da se korektnije ispita", navodi se u izvještaju.

Albanski gradonačelnici preuzeli su vlast u četiri opštine na sjeveru krajem maja, nakon izbora 23. aprila. Srbi sa sjevera Kosova bojkotovali su lokalne izbore, pa je izlaznost bila oko svega tri odsto.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri