Otežan rad

Klinika za torakalnu hirurgiju i dalje se suočava sa nedostatkom anesteziologa i medicinskih sestara. Pored ovih nedostataka, ova Klinika se suočava i sa nedostatkom druge operacione sale, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktor torakalne hirurgije Nazmi Kolgjeci rekao je za Ekonomiju onlajn da je nedostatak anesteziologa otežao njihov rad, kao i da je jedan broj njih već prešao u privatni sektor.

"Broj ljekara koji imamo je dovoljan i isti je kao i u drugim zemljama. Kod anesteziologa nije problem samo u torakalnoj hirurgiji, već u cijelom Univerzitetskom kliničko-bolničkom centru u Prištini, jer je mali broj anesteziologa za cijelo Kosovo i jedan broj anesteziologa je prešao u privatni sektor, a to je normalno otežalo rad. Osim što imamo problem sa anesteziolozima, imamo problem i sa jednom operacionom salom. Još jedna prostorija za nas bi stvorila mnogo bolje uslove, a naši pacijenti ne bi imali razloga da idu u inostranstvo“, rekao je Kolgjeci.

Ukazuje i da je potrebno povećati broj medicinskih sestara jer je, kako kaže, povećana briga o pacijentima u toj klinici.

"Srednji kadar je uvijek problem, svuda, pa i ovdje, jer je hirurgija odjeljenje koje zahtjeva dodatno liječenje. Broj medicinskih sestara je obično mali. Ovima koje imamo pokušavamo da pokrijemo nedostatke koje imamo, mada je to veoma teško jer je nega pojačana i nije kao u drugim klinikama jer grudni koš zahtjeva i preoperativni i postoperativni tretman. Tako da srednji kadar nedostaje svuda", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online