Politički analitičar

Politički analitičar Baton Haxhiu smatra da bi Albin Kurti želeo da se vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održe u avgustu navodeći da to ne bi bio samo još jedan izborni ciklus, već strateški potez u složenoj geopolitičkoj igri te narativ oblikovan unutrašnjom dinamikom i međunarodnim tokovima, piše Ekonomija onlajn.

"Zamislite, kosovsku dijasporu, raštrkanu po cijelom svijetu, koja se vraća u svoju domovinu u srcu ljeta.  Njihova je, ne samo brojčano", naveo je Haxhiu.

Kako dodaje, Kurti je svijestan te potencijalne izborne promjene i želi da igra na svoju kartu u skladu sa tom dinamikom dijaspore.

Navodi da je to potez koji podvlači dubok jaz između njegove vizije izbora i želje međunarodne zajednice za stabilnošću i poštovanje utvrđenih sporazuma.

"Ta strategija, koja odražava srpske političke manevre, sugeriše prelazak sa dijaloga na nacionalističku agendu, potez koji je začudio one diplomatskim krugovima", kaže Haxhiu.

Navodi da je Kurtijev premijerski mandat bio praćen velikim izazovima te da se njegov pristup dijalogu, često fokusira na strateške greške Kosova.

"Izazvao je kritike zbog potcenjivanja jedinstva zemlje i neuvažavanja garancija koje nudi Zapadna zajednica", navodi.

Haxhiu smatra da Kurtijev otpor evropskom prijedlogu, uprkos njegovom potencijalu za mir i normalizaciju, oslikava portret lidera koji se bori sa nacionalističkim impulsima i složenim međunarodnim pejzažom.

"Optužbe za 'nojevu politiku', gdje se realnost, posebno međunarodne reakcije, izbjegavaju ili negiraju, dodatno komplikuju stvari oko priznanja Kosova. Stav oko priznanja rizikuje da ometa napredak Kosova kao međunarodno priznate države i igra na ruku onima koji možda namjeravaju da iskoriste te slabosti", kazao je.

Takođe, prema Batonu Haxhiuu, Kurtijev stil rukovođenja, obilježen autokratskim i populističkim tendencijama, izazvao je zabrinutost zbog njegove posvećenosti demokratskim normama.

"Jednostrano djelovanje njegove administracije i rešavanje etničkih tenzija na Kosovu pokazuju stil rukovođenja koji može dovesti do nestabilnosti i razdora", rekao je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online