Normalizacija

Premijer Kosova Albin Kurtije na Facebooku objavio sedam tačaka koje se, prema njemu tiču normalizacije odnosa, a u okviru njih se osvrnuo i na jučerašnji intervju Lajčaka u kom je on naveo da nije neophodno da Srbija potpiše statut ZSO jer on treba da bude interni dokument Kosova.

Premijer Kurti ima sedam tačaka svoje Vlade za međunarodnu zajednicu u cilju normalizacije odnosa sa Srbijom, koju Kurti optužuje za kršenje obaveza Brisela i Ohrida i za teroristički napad 24. septembra.

Kurti je rekao da je za Vladu Kosova apsolutni prioritet u 2024. bezbjednost Kosova, teritorijalni integritet države i život i dobrobit građana bez razlike.

Kurti je rekao da kao drugu tačku treba odmah objaviti zaključke istrage o terorističkom i zločinačkom napadu 24. septembra u Banjskoj u Zvečanima, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, a Milan Radojčić i pripadnici njegove paravojne grupe treba predati kosovskim vlastima.

Kao treću tačku, Kurti je rekao da se nada da će EU i SAD preduzeti mjere protiv Srbije zbog agresije od 24. septembra i otvorene izjave o neprimjenjivanju Osnovnog sporazuma, piše Reporteri.net.

Kurti je rekao da je četvrti zahtjev ukidanje kaznenih mjera prema Kosovu i da naša zemlja dobije status zemlje kandidata za EU i Partnerstvo za mir sa NATO.

Kurti je odgovorio i evropskom posredniku Miroslavu Lajčaku, koji je juče rekao da nije neophodno da Srbija potpisuje nacrt statuta Zajednice.

„Za nacrt statuta Zajednice rečeno mi je da i Srbija treba da ga prihvati (dakle, od sastanka u Ohridu sam ponudio da ga napišem na tri principa, ponudu koju je Vučić odbio). Prema posljednjoj izjavi evropskog emisara Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta samo unutrašnje pitanje Kosova, u narednih godinu dana mogu da napišem moderan evropski nacrt uz konsultacije sa svojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednica i povratak) i Elbertom Krasniqijem (Administracija lokalne samouprave)”, piše Kurti.

Kao šestu tačku, on kaže da bi Osnovni sporazum (sa Aneksom za implementaciju) za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije mogao biti potpisan na Samitu Evropskog savjeta održanom 21. i 22. marta 2024. godine.

I u posljednjoj, sedmoj tački, Kurti traži da se Brisel i evropski emisar Lajčak mnogo više pozabave predsjednikom Srbije Vučićem, koji je, kako kaže, uz pomoć Dodika, Mandića i Radočića (naročito u Srbiji) pokrao izbore u Srbiji (posebno u Beogradu), i što se povukao iz Osnovnog sporazuma od 27. februara 2023. godine (pismom premijerke Ane Brnabić).

Cijeli post premijera na Facebooku:

Normalizacija odnosa prema 2024.

1) Apsolutni prioritet za Vladu Republike Kosovo je bezbjednost Kosova, teritorijalni integritet države i život i dobrobit građana bez razlike.

2) Zaključci istrage o terorističkom i zločinačkom napadu od 24. septembra u Banjskoj i Zvečanima, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, moraju se odmah objaviti. Milan Radoičić i pripadnici njegove paravojne grupe moraju biti predati kosovskim vlastima.

3) Nadam se da će Evropska unija i SAD uvesti sankcije Srbiji, posebno njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, zbog neprijateljskog i agresivnog ponašanja i djelovanja prema Kosovu, zbog eskalacije na sjeveru naše zemlje i odustajanja od Osnovnog sporazuma (putem pisma predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić od 14. decembra).

4) Moj zahtjev je da se Kosovu ukinu kaznene mjere EU i SAD i da naša zemlja dobije status zemlje kandidata za EU i Partnerstvo za mir sa NATO. Upravo na taj način bi naši zapadni partneri snažno tražili od Srbije da sprovede obavezu de facto priznanja Kosova.

5) Rečeno mi je da i Srbija treba da prihvati nacrt statuta Asocijacije (zato sam od sastanka u Ohridu ponudio da se napiše na tri principa, što je ponuda koju je Vučić odbio). Prema posljednjoj izjavi evropskog emisara Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta samo unutrašnje pitanje Kosova, u narednih godinu dana mogu da napišem moderan evropski nacrt uz konsultacije sa svojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednica i povratak) i Elbertom Krasniqijem (Administracija lokalne samouprave).

6) Osnovni sporazum (sa Aneksom za implementaciju) za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije mogao bi biti potpisan na Samitu Evropskog savjeta održanom 21. i 22. marta 2024. godine.

7) Vjerujem da će se Brisel i evropski emisar Lajčak mnogo više baviti predsjednikom Srbije Vučićem koji je pokrao izbore u Srbiji uz pomoć Dodika, Mandića i Radoičića (posebno u Beogradu) i koji je istupio iz Osnovnog sporazuma iz februara 27, 2023 (putem pisma premijerke Ane Brnabić), umjesto da vrši pritisak javnosti na nas opcijama koje pretvaraju demokratsko i proevropsko Kosovo u problematičnu temu.