Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da je premijer Albin Kurti prešao crvene linije kada je izrazio spremnost da potpiše sporazum sa Srbijom koji uključuje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, piše Kallxo.

Haradinaj je za Kanal 10 naveo da je Kurti bez konsultacija sa opozicijom izrazio želju da potpiše nacrt Zajednice.

Podsjeća da je sam Kurti rekao da je bio spreman da bez konsultacije sa bilo kim na Kosovu potpiše sporazum koji uključuje taj nacrt statuta, ali da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio to da učini.

Optužio je Kurtija da je "počinio izdaju", dodajući da se u preambuli dokument Zajednice poziva na Rezoluciju 1244.

"Kurti je otišao dalje od svake moguće mašte. On je zapravo pristao da uskrati državnost Kosovu kada je hteo da potpiše taj dokument koji se u preambuli poziva na Rezoluciju 1244. Naša nezavisnost negira Rezoluciju 1244 jer Rezolucija 1244, na neki način, zamrzava suverenitet Srbije. Dakle Kurti je zaista počinio izdaju", rekao je Haradinaj.

Kako kaže, Kurti ni na koji način nije mogao, odnosno Ustav Kosova i zakoni mu ne dozvoljavaju, da prihvati nacrt statuta Zajednice koji se pominje u Rezoluciji 1244.

"Naš Ustav negira Rezoluciju 1244, naša deklaracija o nezavisnosti, to negira. Dakle Kurti je zaista prešao svaku potencijalnu crvenu liniju, on je u neustavnom položaju", dodaje.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo