Čeka se reakcija

Više opozicinih stranaka tvrdi da je premijer Albin Kurti počeo da koristi predizbornu retoriku, ali i da su i oni spremni za izbore, prenosi Gazeta express.

Kurti je na sjednici Vlade 22. novembra obavjestio ministre da će sljedećeg dana biti 32 mjeseca u Vladi ili 2/3 četvorogodišnjeg mandata, a zatim iskoristio priliku da pomene „samo neke stvari“ koje su urađene za vrijeme njegovog mandata, pomenuvši i liberalizaciju viznog režima.

„Ovo dostignuće, pored velike zasluge naših građana, rezultat je i zakonitosti, reformi, borbe protiv korupcije i koruptivnih praksi i našeg dobrog upravljanja sa međunarodno uzvišenim imidžom“, rekao je on.

Kurti je tokom cijele godine govorio o „velikim uspjesima” svoje vlade. Na sastanku stranke u subotu, Kurti nije pomenuo nikakav ćorsokak, ali je poručio kolegama članovima stranke da razgovaraju sa građanima, nakon što je napao medije da nedovoljno izvještavaju o poslovima vlade.

„Moramo biti bliski građaninu kroz dinamičnu komunikaciju sa njim. Mnoge vijesti i odluke koje donosi naša Vlada uopšte se ne prezentuju ili su u najboljem slučaju delimično predstavljene u ogromnoj većini medija u našoj zemlji. Nismo birali niti ćemo birati metode naših prethodnika za sponzorstva koja su, u suštini, fasada“, rekao je on.

Kurti je juče prisustvovao godišnjoj konferenciji za industrijski razvoj, gdje je rekao da je ekonomija Kosova jača nego ikada ranije.

„Našom razvojnom politikom povećavamo privredu zemlje i podržavamo građane, preduzeća i preduzetnike“, rekao je on.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi kaže da opozicija ne treba da brine da li će Vlada održati ili ne obećanja.

„Brine me to što opoziciju najviše brine da o našim obećanjima. Oni nemaju naš glas. Neće ni glasati za nas 2025. godine. Lumir Abdixhiku neće glasati za Albina Kurtija, budite sigurni“, dodao je on.

Opozicija je podjeljena

Tri opozicione stranke u Skupštini Kosova imaju različite stavove o tome kako se treba suprotstaviti Vladi koju vodi Albin Kurti. Ali sve tri stranke kažu da su spremne za parlamentarne izbore.

Alijansa za budućnost Kosova je krajem maja pokrenula inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kurtija, nakon što je lider ove stranke Ramush Haradinaj rekao da je premijer Albin Kurti odgovoran za ozbiljnu situaciju na sjeveru zemlje i da je njegova vlada predstavlja opasnost za Kosovo. Ali ova stranka je ostala sama u ovoj inicijativi i postupak za izglasavanje nepovjerenja Vladi postao je nemoguć. Nije bilo dovoljno glasova.

Predsjednik Demokratske partije Kosova, najveće opozicione stranke u Skupštini, Memli Krasniqi, rekao je u septembru da je predložio Kurtiju da se dogovori o raspuštanju Skupštine i izlasku na izbore.

„Predložio sam premijeru Kurtiju da se dogovorimo, da imamo politički dogovor o raspuštanju Skupštine. Ako zaista misle to što govore, da su građani zadovoljni njihovim radom i da imaju podršku građana, zašto bi se onda plašili izlaska na izbore? Naš zahtjev je da se izbori održe što je prije moguće“, izjavio je Krasniqi.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi rekao je u ponedjeljak da najstarija stranka na Kosovu nije fokusirana na formiranje koalicija za sljedeću vladu, već na pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima.

Gashi je rekao da je LDK sproveo ankete u Prištini i Lipljanu, dvema opštinama koje vodi i rekao da "u ovim opštinama LDK stoji veoma dobro".

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj danas je imao sastanak sa ograncima stranke iz Gnjilana i Kline, nakon čega je izrazio spremnost za izbore.

„Savez je spreman za nacionalne izbore kad god se oni dogode“, rekao je on.

Haradinaj je rekao da su dostignuća Kosova "ugrožena trenutnim političkim mentalitetom koji vlada zemljom".
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express