Poruka premijera

Naša vizija industrijske politike je globalno integrisana industrija. Sa našim razvojnim politikama, mi povećavamo ekonomiju zemlje i podržavamo građane, preduzeća i preduzetnike. Vlada je podržala Kosovski fond za kreditne garancije od kojeg su preduzeća imala koristi, poručio je premijer Kosova, prenosi RTK.

Kurti je ovo izjavio na konferenciji „Strategija industrijskog razvoja i instrumenti podrške privredi“ koju je organizovalo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine-

Poručujući da je ekonomija Kosova jača nego ikada, Kurti je rekao da je Kosovo posvećeno stvaranju ambijenta za poslovanje koji će ga učiniti atraktivnijom destinacijom, a da je u okviru Paketa za privredni preporod, ove godine podržano 218 preduzeća.

"Povećali smo nivo zaposlenosti kroz subvencionisanje poslovanja. U međuvremenu, uz pomoć naše dijaspore, povezali smo tržište rada sa stručnim obrazovanjem. Ta veza je od vitalnog značaja za društvo”, rekao je Kurti.

On je dodao da će Vlada takođe pomoći u razvoju, rastu i profitu privatnog sektora.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari rekla je da je, uprkos izazovima, došlo do napretka u klimi poslovanja.

„Ovu godinu, mimo izazova, pratili su i rezultati koji su uticali na ambijent poslovanja, podršku domaćih proizvođača i podršku investicijama. U Izvještaju o napretku ističe se napredak ostvaren radom Ministarstva. Industrija jer smo dali prioritet reformama koje zahteva Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U svim poglavljima vidi se veliki rad našeg ministarstva jer dajemo veliki doprinos implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekla je Hajdari.

Hajdari je rekla da je u cilju lakše trgovine i povećanja komercijalne razmjene, tokom ove godine pregovarano i o sporazumu o slobodnom tržištu.

"Dobro je napomenuti da odnedavno imamo i plan rasta za Zapadni Balkan. Glavni cilj nam je da omogućimo povećanje reforme i investicija kako bismo značajno ubrzali proces rasta“, dodala je Hajdari.

Izvor: RTK LIVE