Kurtoazni i ne proizvode ništa

Demokratska partija Kosova odbacila je i najavila da će i dalje odbijati "konsultativne sastanke" sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem u vezi nacrta statuta Zajednice opština naseljenih srpskom većinom, piše Nacionale.

Predsjednik PDK Memli Krasniqi potvrdio je da neće učestvovati na sastancima te prirode u intervjuu za Nacionale i to baš u vrijeme kada je predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku održao konsultativni sastanak sa Vjosom Osmani na istu temu.

Krasniqi je za Nacionale rekao da su takvi sastanci "kurtoazni" i da ne proizvode ništa.

"Nisam otišao na sastanak da razgovaram samo zato što od toga nema ništa. Premijer Kosova je taj koji ima ustavnu prerogativnost i zakonsku odgovornost da ide napred u smislu procesa dijaloga, uključujući Zajednicu; prihvatanje, ali i odbijanje ili alternativni predlog pripada premijeru", rekao je Krasniqi.

Smatra da su sastanci sa Osmani koje mogu održati, a koji se zovu konsultativni, samo sastanci analize.

"Ne mogu da budem u ulozi analitičara da se sastajem sa predsjednikom da dajem određena mišljenja koja ne proizvode ništa jer od ovog sastanka mimo jedne ljubaznosti i otvorene diskusije koju smo mogli da imamo, nema nikakvog pravnog i političkog efekta, ništa. Zato jednostavno nisam mislio da treba da idemo. Osim toga, u julu je PDK doneo odluku da smo otvoreni za sastanke na kojima se razgovara o novim izborima", rekao je.

Za razliku od Krasniqija, Lumir Abdixhiku se, osim sa Osmani, sastao i sa američkim ambasadorom na Kosovu Jeffom Hovenierom.

Predsjedništvo Kosova je u saopštenju za javnost saopštilo da su Osmani i Abdixhiku razgovarali o nacrtu statuta, nacrtu koji je Abdixhiku nazvao "autonomijom u evoluciji" i "potencijalnom federalizacijom".

Abdixhiku je obavjestio predsjednicu o zabrinutostima LDK u vezi sa sadržajem nacrta statuta i razgovarano je o mogućnostima za rješavanje tih zabrinutosti kako se ne bi dozvolile nejasnoće koje bi mogle naštetiti unutrašnjem funkcionisanju Kosova, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo online/Nacionale