Pogrešna politika

Novo predsjedništvo Demokratskog saveza Kosova ocjenilo je da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je dostavljen Vladi Kosova, jasno predstavlja autonomno političko i teritorijalno uređenje kosovskih Srba i kao takav se pretvara u hitno pitanje za ustavni tretman.

"Taj dokument, koji potiče iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, zasnovan je na Rezoluciji UN 1244, stvara novu vlast na teritoriji Kosova i zamjenjuje Ustavni sud arbitražnim sistemom. Demokratski savez Kosova ne može da podrži nijedan proizvod koji izlazi van ustavnih okvira Republike Kosovo, van unitarnog sistema naše države, kao i van njenog teritorijalnog uređenja", navedeno je u saopštenju LDK-a objavljenom na Facebooku.

Kako se dodaje, LDK ocjenjuje da je uloga Ustavnog suda Kosova neophodna i odlučujuća i očekuje da će taj sud postupati u skladu sa ustavnom normom, kada god se bude bavio tim dokumentom.

LDK smatra da je taj dokument posljedica pogrešne politike premijera, Vlade i drugih vodećih institucija Kosova, kao i nedostatka koordinacije sa saveznicima u najkritičnijim fazama.

Čvrsto vjeruju da je pravovremena koordinacija akcija sa saveznicima, posebno sa SAD, od vitalnog značaja za funkcionisanje i budućnost Kosova.

"LDK nastavlja da ostaje lojalan prvobitnoj ideji da dijalog sa Srbijom treba da se vodi radi međusobnog priznavanja, da je Zajednica opština naša obaveza i da ova međunarodna obaveza treba da se realizuje u punom skladu sa ustavnim poretkom Kosova", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online